eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Tavaszra szeretnék összehozni az együttműködési megállapodást a baloldali pártok

A Demokratikus Koalíció jövő tavaszra szeretne együttműködési megállapodást kötni a többi baloldali párttal - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője. Kérdés az, hogy melyekkel. Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének vétója miatt ugyanis a Liberálisoknak el kellett hagyniuk a múlt hét csütörtökön elkezdett tárgyalást, az LMP pedig az egészben nem kíván részt venni.

A Párbeszéd társelnöke Karácsony Gergely múlt hét csütörtökre hívta megbeszélésre az ellenzéki erőket.

Nekünk ezzel kapcsolatosan van egy javaslatunk, ami arról szól, hogy az ellenzék demokratikus pártjainak egy előválasztási folyamatot kellene levezényelnie, és ennek a keretében kiválasztani a jelölteket a következő választásra és lefolytatni azt a programvitát, ami a különböző pártok elképzeléseiből valamilyen egységes javaslatot tud kialakítani.”

Az egyeztetésen ott voltak a szocialisták, Gyurcsány Ferenc vezetésével a Demokratikus Koalíció, az Együtt, a Bokros Lajos fémjelezte MoMa, a Balpárt, valamint a Liberálisok. Utóbbiak azonban már az első körben kiestek – tudtuk meg Bősze Anett ügyvivőtől.

Gyurcsány Ferenc azt jelezte, nem tud és nem is kíván együttműködni a Magyar Liberális Párttal. Egész pontosan úgy fogalmazott, hogy az ő megítélése szerint a Magyar Liberális Párt őfelsége ellenzékeként viselkedik és ez számára elfogadhatatlan.”

A DK szóvivője nem akarta kommentálni a Liberálisok kizárását a tárgyalásokból. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: az embereket nem szórakoztatni kell, hanem egy megállapodást kötni a kormányváltás érdekében.

Nem különalkukról van szó, hanem közös ellenzéki felelősségről. A megbeszélés résztvevői nyilván tisztában vannak annak a történelmi felelősségével, hogy 2018-ban muszáj kormányt váltani Magyarországon, ennek kell mindent alárendelni.”

Nem akar visszatérni a 2010 előtti időszakhoz az MSZP elnöke. Molnár Gyula egy szombati konferencián azt mondta: pártja tanult a saját hibáiból.

Azt mondjuk, hogy beszéljünk arról, ami minket összeköt. A váltsuk le Orbán Viktort – szlogenen kívül mi az a tíz-tizenkét pont, amiben egyet tudunk érteni. Szándékosan ennyi, mert szimbolikusan azt gondolom, hogy 2017. március 15-ig meg kell tennünk. Mi készen állunk arra, hogy teljes erőből támogassuk az előválasztásokat.”

Az LMP-nek egyáltalán nem volt szándékában, hogy részt vegyen az együttműködésben – hangsúlyozta az M1-nek Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezetője.

A kongresszusunk megerősítette az LMP korábbi állásfoglalását, ami arról szól, hogy a párt önállóan indul a 2018-as választásokon, vagyis mind a 106 körzetben jelöltet kívánunk állítani.”

A kezdeményező Párbeszéd már idén év végére lefektetné a várható együttműködés alapjait, a DK pedig jövő tavaszig meg is akar állapodni. Ez adott esetben közös egyéni jelölteket és közös pártlistát is jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×