eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Autópálya Budapest-Szarajevó között? - napinfo

Kedvezőnek tartja a Moody’s döntését a magyar adósság felminősítéséről a nemzetgazdasági miniszter. Az európai közösség érdekének tartja Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködését a magyar kormányfő. Baloldali összefogást sürget az MSZP elnöke.

Kedvező és várt döntés született - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, miután a Moody's pénteken visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadós-besorolást. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a döntéssel már mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, amire legutóbb 5 éve volt példa. A tárcavezető hangsúlyozta: a felminősítés lehetőséget ad az ország számára, hogy megtartsa és megerősítse tőkevonzó képességét.

Az európai közösség érdekének tartja Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködését a magyar kormányfő. Orbán Viktor a kínai és kelet-közép-európai vezetők rigai csúcstalálkozóján hangsúlyozta: a gazdasági stagnálás problémájával küzdő uniónak nyitnia kell, és erre kézenfekvő megoldás a világ legsikeresebb gazdasága, Kína. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Kínával való európai együttműködés mellett, ezért jó házigazdája lesz a jövő évi találkozónak amelyen 16 közép-európai ország és Kína miniszterelnöke találkozik Budapesten.

A Budapest és Szarajevó közötti közvetlen tömegközlekedési lehetőség, illetve autópálya-kapcsolat megteremtéséről is tárgyalt az illetékes bosnyák tárcavezetővel a külgazdasági és külügyminiszter Rigában. Szijjártó Péter és Mirko Šarović megállapodott, hogy közösen sürgeti Horvátországnál a szükséges beruházások megvalósítását. Közölte: a jövő év elejétől pedig közvetlen légi járat köti össze Budapestet és Szarajevót, illetve a magyar fővárost. és Tiranát.

Az MSZP elnöke szerint a kormányváltáshoz egyesíteni kell a változást akarókat, új alapokra kell helyezni az együttműködést. Molnár Gyula közölte: pártja a közeljövőben új javaslatokat tesz az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében, valamint új közjogi csomagban kívánja bemutatni, miképpen vélekedik az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról.

Országos kampányt indít a Jobbik a felsőoktatási szakmai gyakorlati rendszerben előforduló visszaélések megakadályozásáért, a struktúra javításáért. Farkas Gergely, az ellenzéki párt ifjúsági tagozatának elnöke közölte: az indítvány alapján a munkaadó által fizetendő bért a felsőoktatási intézmény által fizetendő ösztöndíj váltaná fel, így a munkaadót ez a teher nem tartaná vissza gyakornokok fogadásától, az intézmények pedig a megnövelt költségvetési támogatásból állnák a költséget.

Isztambulban vízágyút és könnygázt vetettek be a török hatóságok azért, hogy távol tartsák a tüntetőket a Cumhuriyet című ellenzéki lap székhelyétől. A tiltakozók amiatt vonultak utcára, hogy a hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását. A letartóztatásokat elítélte az Európai Parlament elnöke és a német kancellár is, Ausztria pedig a külügyminisztériumba kérette Törökország bécsi nagykövetét.

Németországban 60 feltételezett iszlamista ellen folytat vizsgálatot a hadsereg. A katonai elhárító szolgálat közben újabb 20 szélsőségest azonosított a Bundeswehrben. A történtek miatt a berlini szövetségi kormány azt tervezi, hogy a jövő év közepétől biztonsági vizsgálatnak veti alá az újoncokat, elejét véve annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai beszivároghassanak a hadsereg soraiba és fegyveres kiképzést kaphassanak.

Franciaországban elfogták az ETA baszk szeparatista szervezet 8 éve szökésben lévő vezetőjét. A 41 éves férfi tavaly került a betiltott csoport élére, miután annak két vezetőjét a hatóságok kézre kerítették. A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket; több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×