Autópálya Budapest-Szarajevó között? - napinfo

InfoRádió
2016. november 5. 21:09
Kedvezőnek tartja a Moody’s döntését a magyar adósság felminősítéséről a nemzetgazdasági miniszter. Az európai közösség érdekének tartja Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködését a magyar kormányfő. Baloldali összefogást sürget az MSZP elnöke.

Kedvező és várt döntés született - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, miután a Moody's pénteken visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába a magyar államadós-besorolást. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a döntéssel már mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, amire legutóbb 5 éve volt példa. A tárcavezető hangsúlyozta: a felminősítés lehetőséget ad az ország számára, hogy megtartsa és megerősítse tőkevonzó képességét.

Az európai közösség érdekének tartja Kína és Kelet-Közép-Európa együttműködését a magyar kormányfő. Orbán Viktor a kínai és kelet-közép-európai vezetők rigai csúcstalálkozóján hangsúlyozta: a gazdasági stagnálás problémájával küzdő uniónak nyitnia kell, és erre kézenfekvő megoldás a világ legsikeresebb gazdasága, Kína. A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a Kínával való európai együttműködés mellett, ezért jó házigazdája lesz a jövő évi találkozónak amelyen 16 közép-európai ország és Kína miniszterelnöke találkozik Budapesten.

A Budapest és Szarajevó közötti közvetlen tömegközlekedési lehetőség, illetve autópálya-kapcsolat megteremtéséről is tárgyalt az illetékes bosnyák tárcavezetővel a külgazdasági és külügyminiszter Rigában. Szijjártó Péter és Mirko Šarović megállapodott, hogy közösen sürgeti Horvátországnál a szükséges beruházások megvalósítását. Közölte: a jövő év elejétől pedig közvetlen légi járat köti össze Budapestet és Szarajevót, illetve a magyar fővárost. és Tiranát.

Az MSZP elnöke szerint a kormányváltáshoz egyesíteni kell a változást akarókat, új alapokra kell helyezni az együttműködést. Molnár Gyula közölte: pártja a közeljövőben új javaslatokat tesz az oktatás, az egészségügy és a szegénység témakörében, valamint új közjogi csomagban kívánja bemutatni, miképpen vélekedik az alaptörvényről, a negyedik magyar köztársaságról, a médiaviszonyokról és az önkormányzatokról.

Országos kampányt indít a Jobbik a felsőoktatási szakmai gyakorlati rendszerben előforduló visszaélések megakadályozásáért, a struktúra javításáért. Farkas Gergely, az ellenzéki párt ifjúsági tagozatának elnöke közölte: az indítvány alapján a munkaadó által fizetendő bért a felsőoktatási intézmény által fizetendő ösztöndíj váltaná fel, így a munkaadót ez a teher nem tartaná vissza gyakornokok fogadásától, az intézmények pedig a megnövelt költségvetési támogatásból állnák a költséget.

Isztambulban vízágyút és könnygázt vetettek be a török hatóságok azért, hogy távol tartsák a tüntetőket a Cumhuriyet című ellenzéki lap székhelyétől. A tiltakozók amiatt vonultak utcára, hogy a hatóságok elrendelték a kormánykritikus újság hét elején őrizetbe vett főszerkesztője és nyolc újságírója letartóztatását. A letartóztatásokat elítélte az Európai Parlament elnöke és a német kancellár is, Ausztria pedig a külügyminisztériumba kérette Törökország bécsi nagykövetét.

Németországban 60 feltételezett iszlamista ellen folytat vizsgálatot a hadsereg. A katonai elhárító szolgálat közben újabb 20 szélsőségest azonosított a Bundeswehrben. A történtek miatt a berlini szövetségi kormány azt tervezi, hogy a jövő év közepétől biztonsági vizsgálatnak veti alá az újoncokat, elejét véve annak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet tagjai beszivároghassanak a hadsereg soraiba és fegyveres kiképzést kaphassanak.

Franciaországban elfogták az ETA baszk szeparatista szervezet 8 éve szökésben lévő vezetőjét. A 41 éves férfi tavaly került a betiltott csoport élére, miután annak két vezetőjét a hatóságok kézre kerítették. A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket; több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.