eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma
Egyeztetni kellene a védőoltási rendszerről

Egyeztetni kellene a védőoltási rendszerről

Nyílt titok, hogy vannak olyan házi gyermekorvosok, akik pénzért cserébe nem adják be a kötelező oltást a gyereknek, de kiállítják az erről szóló hivatalos dokumentumot, vagyis az oltási könyvet. Az ÁNTSZ nem indít vizsgálatot, mert nincs konkrétum.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta: bizonyítani vagy tetten érni szinte lehetetlen azt, amikor egy orvos pénzért cserébe eltekint a kötelező védőoltás beadásától, de az oltásról kiállítja a hivatalos dokumentumot.

„Ez az oltásellenesek nagyon szoros összefonódását jelzi. Az a család, amelyik partner a csalásban, nem fogja bejelenteni az esetet, tehát az nem fog kiderülni soha” - fejtette ki Póta György.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy becsüli, hogy tíz alatt lehet az ilyen módon szabálytalanul dolgozó orvosok száma.

Károsnak tartja, mégsem indít vizsgálatot az ÁNTSZ. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-főorvosa elmondta: csak konkrét esetben ellenőrizhet az egészségügyi hatóság, de ilyenről nem tudnak. Beszélt arról is, hogy súlyos egészségügyi kockázata van annak, ha a gyerek nem kapja meg a kötelező védőoltást.

"Ha elmegy külföldre, ahol az oltások nem ilyen arányban történnek meg, akkor máris ki van annak téve, hogy megkapja ezeket a komoly betegségeket."

A kötelező oltások beadása legtöbbször védőnői jelenlét nélkül történik, így a védőnők nem is tudhatják, hogy a vakcinát használta-e a házi gyermekorvos vagy sem - véli Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. Kiemelte: a védőnőknek a tájékoztatás és a dokumentáció a feladatuk, és az is csak a körzetben lévő gyerekek esetében.

"Nem feladatunk és nem felelősségünk, hogy utána menjünk, hogy valóban beadták-e."

Orvosetikailag sem elfogadható, a büntetőjog pedig szankcionálja az ilyen orvosi tevékenységet – közölte Dósa Ágnes orvos-jogász, aki beszélt arról is, hogy per hasonló esetben még nem indult Magyarországon. Hozzátette: laboratóriumi vizsgálattal lehet igazolni, hogy a gyereknek beadták-e az oltást.

A szülők nem az oltásellenességük miatt kérik a beadás alóli mentességet, hanem mert beteg a gyerekük vagy egy korábbi védőoltás okozott szövődményt - mondta Boza Laura ügyvéd, aki szerint viszont ezeket az érveket, sőt orvosi papírokat sem fogadják el legtöbbször a házi gyermekorvosok. Ezután kezdődik a családok elleni hosszas, megalázó jogi procedúra - tette hozzá.

"Van olyan orvos, aki azt mondja, nem fog az ÁNTSZ-szel huzakodni. Feltételezzük, hogy ez azért van, mert az egészségügyi hatóság ellenőrzi a tevékenységét, illetve adja ki a működési engedélyét."

Az ügyvéd szerint elérkezett az idő, hogy orvosok, járványügyi szakértők, minisztériumi munkatársak és a szülők egyeztessenek a kötelező védőoltási rendszerről, az eljárási rendről és az egységes joggyakorlatról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×