Svédország befogadó-készségét méltatta Ferenc pápa - a nap hírei

InfoRádió / MTI
2016. november 1. 22:05
Svédország menedékkérők iránti befogadó-készségét méltatta Malmőben Ferenc pápa. Megindították a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam kezén lévő Moszul ellen az iraki erők. A Portugál Nyelvű Országok Közösségének társmegfigyelő tagja lett Magyarország.

Svédország menedékkérők iránti befogadó-készségét méltatta Malmőben a több mint 15 ezer ember előtt tartott misén Ferenc pápa. A belépődíjakat fiatal szíriai menekültek megsegítésére használják fel. A katolikus egyházfő Mindenszentek napján áldottnak nevezte a svédeket, akik sok európai nemzettel ellentétben több tízezer menekültet fogadtak be. A pápa a reformáció 500. évfordulójára hétfőn érkezett Svédországba a megbékélés újabb jeleként. A katolikus egyházfő elismerte a Luther Márton által elindított reformáció kedvező hatásait.

Eltörli a vízumkényszert a román és a bolgár állampolgárokkal szemben Kanada. Bukarest és Szófia is ezzel a feltétellel adta hozzájárulását az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséhez. Azok, akik megfelelnek bizonyos feltételeknek, már május 1-jétől vízum nélkül léphetnek be Kanadába. Ottawa ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy rendkívüli esetekben ismét vízumkényszert vezessen be Romániával és Bulgáriával szemben.

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgás után. A földmozgások miatt újabb épületekben keletkeztek károk. Harminchat éve nem mértek a vasárnapihoz hasonló erejű földrengést Olaszországban, a természeti csapásnak nincs halálos áldozata, de az anyagi károk jelentősek. Mintegy 15 ezren váltak hajléktalanná és több mint 5 ezer műemlék rongálódott meg. Az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásban 300-an haltak meg Olaszország középső részén.

Megindították a régóta tervezett ostromot az Iszlám Állam kezén lévő Moszul ellen az iraki erők. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tüzérségi fegyverekre rakétákkal és kézifegyverekkel válaszoltak a dzsihadisták. Az iraki erők támogatására az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció harci gépei a levegőből támadták az Iszlám Állam állásait. Közben ENSZ források szerint a dzsihadisták több mint 20 ezer civilt hurcoltak el közeli településekről Moszulba, hogy ott élő pajzsnak használják őket. A dzsihádista szervezetnek mostanra Moszul maradt az egyetlen bástyája Irakban.

Két héttel meghosszabbította a szíriai vegyifegyver-támadásokat vizsgáló ellenőrök mandátumát az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A szakértők megbízatása hétfő éjfélkor szűnt volna meg. Az ellenőrök eddig azt állapították meg, hogy a szíriai kormány legalább 3 alkalommal klórgázt vetett be, az Iszlám Állam fegyveresei pedig egyszer biztosan mustárgázt alkalmaztak.

A brit belbiztonsági szolgálat vezetője szerint fenyegetést jelent az európai országokra Oroszország politikája. A Kreml visszautasította a kijelentést. Andrew Parker, az MI5 vezetője a Guardian című brit napilapban úgy vélte: Moszkva egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés és a kiberhadviselés sem. Dmitrij Peszkov orosz kormányszóvivő alaptalannak nevezte az állításokat.

A Portugál Nyelvű Országok Közösségének társmegfigyelő tagja lett Magyarország. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében a déli nyitás politikája elismeréseként értékelte a döntést. Magyarország társtagságáról a szervezet Brazíliavárosban megrendezett csúcstalálkozóján határozott. A Portugál Nyelvű Országok Közösségének jelenleg 9 teljes jogú és 10 megfigyelői státuszú tagja van. Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Uruguay csatlakozott az 1996-ban alapított közösséghez.

A többi között a lakhatási válságról és az átalakuló szakképzés gondjairól kérdezik a kormány képviselőit szerdán az MSZP politikusai az Országgyűlésben. A Jobbik egyebek mellett a külföldiek földtulajdonlásával összefüggésben vár majd választ. Az Országgyűlés aktuális két hetes ülése szerdán ér véget kérdésekkel és azonnali kérdésekkel, határozathozatalok nem várhatók. A gazdasági bizottság szintén szerdán vitatja meg, hogy van-e lehetőség az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, valamint az óraátállítás Jobbik által kezdeményezett megszüntetésére.

Utolsó európai útján Sármelléken landolt a Lufthansa két Boeing 737-es repülőgépe. A német légitársaság 48 év után hivatalosan is kivonta ezeket a géptípusokat a forgalomból. A cégnek hat ilyen gépe maradt már csak, ezentúl kizárólag Airbusokat közlekedtet, a Boeing-ok a héten Miamiba repülnek, ahol eladják őket.