Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Készítse fel az autóját télre!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ilyenkor érdemes felszereltetni a téli gumit - emlékeztetett az InfoRádió érdeklődésére a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke. Morenth Péter azt mondta: a lakosság 80 százaléka lecseréli a nyári gumikat télire.

Akik hegyvidéki területen laknak, megfontolandó, hogy már most mindenképpen óvatosabban vezessenek. A téli gumi cseréjének november elején jön el az ideje, amikor tartósan 7 fok alá esik a hőmérséklet. Ekkor érdemes mindenképpen elkezdeni a gumiabroncsok cseréjét – tanácsolta a szövetség ügyvezető elnöke.

Morenth Péter azt javasolta, használt gumit ha lehet, ne vegyünk, mert nem tudjuk, hogy mi történt korábban a gumiabronccsal.

„Amikor a gumiabroncs legördül a szalagról a gyárban, átmegy egy röntgengépen, és ha a legkisebb hiba van rajta, már selejt. A használt gumiabroncsnál nem lehet tudni, hogy megpadkázták-e, van-e olyan nagyobb szakadás belül, amit kívülről nem lehet látni” - figyelmeztetett a szakember.

„Szintén nagyon fontos téli gumi vásárlásánál, hogy keressünk fel egy szakembert, mondjuk el neki, hogy milyen típusú autónk van, mennyire erős, hogyan szoktunk vezetni, városban, autópályán vagy csak autóúton használjuk majd inkább a téli gumit, és azt is kérdezzük meg, hogy a gyártó melyik gumiabroncsot melyik autótípushoz ajánlja” - sorolta Morenth Péter.

A Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke elmondta, a négy évszakos gumikkal együtt a magyar autótulajdonosok 70-75 százaléka cseréli le az abroncsait.

Fontos tudatosítani, hogy két szett gumi sokkal hosszabb ideig kitart, mint egy szett – mondta Morenth Péter.

„Viszont arra is ügyelnünk kell, hogy tavasszal visszacseréljük a nyári gumikat, mert egy téli gumi nyáron 2-3 év alatt tönkre mehet, és elveszíti minden olyan tulajdonságát, amiért téli gumi abroncsnak hívják, és így hamar használhatatlanná válhat” - emlékeztetett a Magyar Gumiabroncs Szövetség ügyvezető elnöke.