eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65488.85
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Béremelés nélkül elvérzik a kereskedelem - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy a romániai parlamenti választásra véglegesített RMDSZ-lista támogatására szólított fel Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke. A Magyar Nemzet cikke szerint a menzareform tavaly szeptemberi bevezetése óta 4750 alkalommal ellenőriztek közkonyhákat, de csak 32 esetben szabtak ki az ellenőrök bírságot.

A Magyar Idők arról ír, hogy a romániai parlamenti választásra véglegesített RMDSZ-lista támogatására szólított fel Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke a Székely Nemzeti Tanács marosvásárhelyi küldöttgyűlésének résztvevőihez intézett levelében. A Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöki posztját is betöltő házelnök arra kérte az érintetteket, hogy emelkedjenek felül korábbi vélt, vagy valós sérelmeiken, és – ahogyan fogalmazott - szavazzanak a magyarság közös jelöltlistájára.

A Magyar Nemzet cikke szerint a menzareform tavaly szeptemberi bevezetése óta 4750 alkalommal ellenőriztek közkonyhákat, de csak 32 esetben szabtak ki az ellenőrök bírságot. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint ebben a 32 esetben 2,4 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök. Emellett a rendelet megsértése, vagy nem teljesítése miatt tavaly szeptember óta 807 esetben született hatósági döntés, de ezek között írásbeli figyelmeztetés is van.

A Világgazdaság arról ír, hogy az állami MVM-csoporthoz kerül a Csepel II. Erőmű. A lap úgy tudja, a megállapodás már megszületett, de a szerződést még nem írták alá. Az MVM a szakértők szerint hamarosan növeli részesedését a Mátrai Erőműben, és számottevő megújuló alapú kapacitást is kiépít.

A Magyar Idők arról ír, hogy bár az idei idény még nem zárult le, a Magyar Vitorlásszövetség szerint az elmúlt évek egyik legsikeresebb évét tudja maga mögött a sportág. A tervek szerint jövőre egy 140 hajóhelyes, 1,7 milliárd forintos beruházással járó kikötőt is építenek Balatonfüreden, ráadásul a tóparti városnál vizes sportági helyszínként számítanak a 2024-es olimpia rendezésre is. A szövetség elnöke a lapnak elmondta: a játékok rendezése komoly vendégvonzó hatást is jelentene, már az olimpia előtti években is. Tapasztalataik szerint a Balatonhoz érkező sportolók nagy része például visszatér a tóhoz, így a vitorlázás a balatoni turizmus egyik főszereplőjévé vált.

A Magyar Nemzet cikke szerint béremelés nélkül elvérzik a kereskedelem, ezért rendezni kell a jövedelmeket, a létszámhiányt, a lap által megkérdezett szakszervezeti vezető szerint pedig a szabad vasárnapnál többet ér a 100 százalékos pótlék. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke legalább 10 százalékos béremelést tartana szükségesnek. Sáling József szerint a járulékcsökkentés szerény mértékű, és nem eredményez automatikus bérnövekedést, a munkaerőgondok pedig már az üzletek működését veszélyeztetik.

A Napi.hu cikke szerint rekordösszegű, összesen mintegy 500 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkeznek a német nem pénzügyi cégek. Ezt azonban nem hajlandóak Németországi beruházásokra költeni, ami a Wall Street Journal elemzése szerint veszélyt jelenthet az ország versenyképességére és az európai gazdaság növekedésére is.

A Portfolio összeállításából kiderül: a privátbanki piacon egyre kézzelfoghatóbb az elsőkörös vagyonátruházás, ehhez képest az öregedő privátbanki ügyfelek még nem mutatnak nagy hajlandóságot arra, hogy átadják a stafétabotot. A Portfolio Öngondoskodás 2016 konferencia privát és prémium banki szekciójának panelrésztvevői szerint a privátbanki szegmensben már nem várható jelentős penetráció, a prémium szegmensben vagyon és ügyfélszerzési oldalon is vannak még potenciálok.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy a pályakezdő munkanélkülieknek érdemes gyorsan elhelyezkedniük, a diákigazolványuk ugyanis napokon belül lejár, onnantól kezdve pedig már maguknak kell fizetniük az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagyis a TB-t. A gazdasági portál összeszedte a témában legfontosabb tudnivalókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×