Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nemzetközi öregdiák-találkozó Budapesten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 60 országból érkeznek a héten Magyarországra korábban itt diplomát szerzett, a szülőföldjükön sikeres és befolyásos hallgatók. A 110 egykori tanuló a két napos Nemzetközi Alumni Találkozó programjain vesz részt Budapesten.

"A Damaszkuszból származó Alotti Nasri 40 éve kezdte meg felsőfokú tanulmányait Budapesten orvostanhallgatóként, elvégezte az egyetemet, ma már osztályvezető szívsebész főorvos Zalaegerszegen. Ő szintén részt vesz a budapesti Nemzetközi Alumni Találkozón. Az InfoRádiónak azt mondta: igyekszik visszaadni azt, amit ő is kapott az országtól.

"Elértem mindazt, amit álmodtam. Lettek volna lehetőségeim más országba menni, de  maradtam és folytatom a tevékenységemet. Tartozom az országnak és úgy érzem, hűtlen lennék, ha nem adnék vissza, abból, amit itt kaptam."

Több mint 60 országból érkeznek a héten Magyarországra korábban itt diplomát szerzett hallgatók. A 110 egykori tanuló a két napos Nemzetközi Alumni Találkozó programjain vesz részt Budapesten. Novák Katalin család, ifjúsági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádiónak hangsúlyozta: a rendezvénynek több célja is van.

"Ez egy olyan alkalom, amikor azok a diákok, akik valaha Magyarországon tanultak és most már a saját szakterületükön a szülőhazájukban dolgoznak és elismert szaktekintélyek, vagy befolyással bíró politikusok, gazdasági vezetők, visszajöhetnek Magyarországra és tulajdonképpen egy „öregdiák”-találkozón vehetnek részt, amikor nemcsak felelevenítik a régi szép emlékeket és jól érzik magukat, hanem azok, akiknek nincs élő kapcsolatuk Magyarországgal, megtudhatják, mi történt azóta Magyarországon, hogyan fejlődött a felsőoktatás, a gazdaság, mik az elképzeléseink illetve különböző tematikus szekciókban különböző témákat is körbejárhatnak."

A kormány tíz éven belül duplájára növelné a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók számát. Palkovics László oktatási államtitkár kiemelte: most 45 országból érkeznek a diákok, a tervek szerint ez a szám 80-ra emelkedne 2024-re.

"45 országgal van szerződésünk Stipendium Hungaricum ösztöndíjra és ezt szeretnénk 80-ra emelni. Sokan jönnek tanulni Japánból, Kínából, közel-keleti országokból, Észak-Afrikából, de vannak Európából érkezők, Skandináviából, Németországból is."

A Nemzetközi Alumni Találkozót csütörtökön és pénteken tartják Budapesten.