eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Előzetesbe került a rendőrgyilkosság gyanúsítottja - a nap hírei

Mintegy 1200 milliárd forint értékű vasútfejlesztést hagyott jóvá a kabinet. Jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottját. Vallónia is támogatja a Kanada és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt. A nap legfontosabb hírei október 27-én.

Mintegy 1200 milliárd forint értékű vasútfejlesztést hagyott jóvá a kabinet - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta: a 2022-ig szóló koncepció a többi között vasút- és vasúticsomópont-fejlesztést, valamint vasúti szerelvények vásárlását tartalmazza. Hozzátette: a források 80 százaléka az Európai Uniótól származik majd. Szólt arról is, hogy a kormány nem ért egyet a köztársasági elnök álláspontjával a szélerőművek ügyében, ezért - kisebb módosításokkal - újra az Országgyűlés elé terjeszti a visszaküldött villamosenergia-törvényt. Lázár János arról is beszélt, hogy a következő időszakban nem lesz szükség a letelepedési kötvényekre, mert javult az adósságfinanszírozást, nőtt a magyar állampapírok iránti kereslet, így nincs szükség erre az eszközre.

Átfogó nemzeti stratégia készül a lakosság pénzügyi tudatossága és az öngondoskodás erősítésére - jelentette be a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár. Balogh László a Portfolio konferenciáján hangsúlyozta: a lakosság harmada még mindig otthon tartja a pénzét, 44 százaléka pedig nem ismeri a befektetési formákat. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a rendezvényen arról beszélt: a kamatozó kincstárjegyeknél a korábbi 100-ról 80 bázispontra, a féléves kincstárjegyeknél 50-ről 40 bázispontra csökken a forgalmazóknak fizetett jutalék. Barcza György az Inforádió Aréna című műsorában arról is beszélt: jelentős az állampapírok iránti lakossági kereslet.

Az üzleti modellváltást és a minél szorosabb együttműködést nevezte a takarékszövetkezetek első számú stratégiai céljának a postaügyekért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos. Bártfai-Mager Andrea a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a Takarékbank és az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség közös rendezvényén kiemelte: az integráció új stratégiai céljait a takarékokkal együttműködésben alakították ki. Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója szerint a takarékszövetkezeti integráció új, korábban nem tapasztalt mértékű egységet mutat.

Tájékoztatót kapnak a jelzáloghitellel rendelkezők a bankjuktól, amelyben a hitelhez kötődő zálogjog önálló jelzálogjoggá alakításáról olvasható ismertető. Az értesítés egy nyilatkozatot is tartalmaz, de az ügyfeleknek nincs teendőjük. A változtatás nem jelent plusz költséget, nem változik a hitel összege, a törlesztő részlet és a futamidő sem.

Továbbra is közösen dolgozik a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával a magyar gazdaság erősítéséért - mondta Kövér László Házelnök a kamara tisztújító küldöttgyűlésén. A köztestület küldöttgyűlése újabb négy évre Parragh Lászlót választotta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé.

Csaknem 5 százalékon stagnált a munkanélküliség a harmadik negyedévben. A KSH jelentése szerint a múlt év azonos időszakához képest 66 ezerrel kevesebben voltak állástalanok. Szintén friss adat, hogy a foglalkoztatottak száma 126 ezerrel nőtt egy év alatt a július-szeptemberi időszakban.

Jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte a Győri Járásbíróság a bőnyi rendőrgyilkosság gyanúsítottját. A 76 éves férfit a Terrorelhárítási Központ a győri kórházból vitte a tököli rabkórházba. A férfi - aki a feltételezések szerint a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista mozgalom vezetője volt, szerdán reggel gépkarabéllyal adott le több lövést és halálosan megsebesítette a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozóját. Molnár Zsolt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a testület összehívását kezdeményezte a rendőrgyilkosság miatt. 

Új logisztikai központot épít Pozsonyban a Volkswagen. A 125 ezer négyzetméter alapterületű csarnok 150 millió euróba kerül és a tervek szerint jövőre készül el. A Volkswagen pozsonyi üzeme a legnagyobb szlovákiai autógyár, tavaly több mint 397 ezer gépkocsit gyártott.

Vallónia is támogatja a Kanada és az Európai Unió között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt. A belga kormányfő szerint az ország tartományi parlamentjei péntek éjfélig jóváhagyhatják a megállapodást. Már csak a régió beleegyezése hiányzott a szabadkereskedelmi egyezség jóváhagyásához. A szabadkereskedelmi megállapodást eredetileg a csütörtökre tervezett csúcsértekezleten írták volna alá.

Az újonnan érkezett migránsokat nem viszik el a francia hatóságok a calais-i táborból - figyelmeztetett a helyi kormányzati prefektus. A helyi hatóság hangsúlyozza: a tábor végleg bezárt, és többé nem nyitja meg kapuit és az áttelepítések lebonyolításával megbízott központ is befejezte működését. Calais-ból több mint 5 ezer migránst vittek el franciaországi fogadóközpontokba a hatóságok. A sátrak lebontása és a szemét összetakarítása hétfőig elhúzódhat. A több mint ezer kísérő nélküli kiskorút egyelőre a tábor mentén álló konténerekben szállásoltak el, amíg a brit hatóságok eldöntik, kiket vesznek át közülük.

Jazidi emberi jogi aktivistáknak ítélte oda az idei Szaharov-díjat az Európai Parlament. Martin Schulz a testület elnöke bejelentette: Nadia Murád és Lamija Aji Basár kapja ebben az évben a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott kitüntetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×