Létrejöhetnek az egyetemi kórházak

Infostart
2016. október 26. 11:03
Az Országgyűlés elfogadta az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő, kormánypárti képviselők által kezdeményezett törvényjavaslatot.

A kormánypárti és a jobbikos képviselők támogatták, a szocialisták és az LMP-sek azonban ellenezték az egyetemi kórházak létrehozását lehetővé tévő módosítást, amelyet korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ismertetett.

"Ebben az a különlegesség, hogy egy olyan kórház, ami nem az állami, hanem az egyetemi egészségügyi rendszer keretében működik, tehát a fenntartója és a fenntartói jogokat az egyetem rektora gyakorolja. Ez kizárólag azoknál az egyetemeknél lehetséges, ahol orvosképzés folyik."

Kósa Lajos mindezt azzal magyarázta, hogy a kormány még vonzóbbá tenné a magyar orvosképzési rendszert a külföldi, fizetős hallgatók számára, a módosítás pedig új lehetőségeket biztosít az orvosi egyetemek számára.

"Ez ezen törvényi keretek között három vidéki orvosképző helyen tud működni, Pécsett, Szegeden és Debrecenben, a fővárosra vonatkozóan a törvény külön felhatalmazó-rendelkezést ad a kormányzatnak arra vonatkozóan, hogy egy külön kormányrendeletben szabályozza a törvénnyel összhangban azt, hogy milyen feltételekkel és körülmények fennállása esetén lehet a fővárosi ellátó-rendszer esetében ezt a lépést megtenni, itt ugye a Semmelweis Egyetemről van szó."

A törvény rögzítette azt is, hogy az egészségbiztosítási szerv által az egészségügyi szolgáltatás ellenértékeként biztosított összeg csak a finanszírozási szerződésben meghatározott feladatokra használható fel. Az alkalmazottak pedig a kettős feladat-ellátási kötelezettségük körében mind az egészségügyi minimumfeltételek, mind az oktatási akkreditáció szempontjából teljes értékű alkalmazottnak minősülnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Létrejöhetnek az egyetemi kórházak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást