Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az Emmi visszautasítja a Műegyetem átszervezésével kapcsolatos híreszteléseket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Befejeződtek az Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiában rögzített intézményi átalakítások és a fenntartó jelen pillanatban továbbiakat nem tervez, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) oktatási államtitkársága a Műegyetem gazdaságtudományi karának esetleges leválásáról. A szaktárca egyúttal visszautasít minden olyan híresztelést, amely az egyetemi autonómia megsértéséről, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szétveréséről vagy ingatlanspekulációról szól.

Az államtitkárság kiemelte: a jelenlegi magas szintű szakmai önállósság a magyar felsőoktatás erőssége.

Mint írták, a 2014-ben elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiai dokumentum pontosan rögzítette, hogy milyen intézményi átalakításokat tervez a kormány az optimálisan működő felsőoktatási rendszer megvalósítása érdekében. Ezek az átalakítások befejeződtek, a fenntartó jelen pillanatban nem tervez további átalakításokat, csak akkor, ha ez a stratégia megvalósításával összefügg.

Hozzátették: intézményi kezdeményezésre a fenntartó megvizsgálja a javasolt kérdéseket, és az intézmények véleményének megismerése után hoz döntést. Az oktatási államtitkársághoz azonban egyik felsőoktatási intézmény - sem a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), sem az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - sem jelezte arra irányuló szándékát, hogy a gazdálkodástudomány kar leválását, illetve annak az ELTE-hez való kerülését kezdeményeznék. 

Amennyiben ilyen jellegű kezdeményezést kap az államtitkárság az érintett intézményektől, fenntartói szempontból mérlegeli az átalakítással járó előnyöket és hátrányokat azzal, hogy a képzés minőségét és hatékonyságát az átalakítás nem ronthatja. 

Kedden az Index írt arról, hogy a kar az ELTE-hez kerülhet. Hétfőn este a Műegyetem szenátusa - beleértve a gazdaságtudományi kar dékánját is - egyhangú állásfoglalást fogadott el, miszerint az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató szervezetre. 

Az intézmény Facebook-oldalán kedden közzétett dokumentum szerint összhangban az egyetem alapító okiratával, valamint a szenátus által július 11-én elfogadott intézményfejlesztési tervvel, állásfoglalásban erősíti meg, hogy az egyetemnek szüksége van humán és gazdasági ismereteket oktató és kutató szervezetre.