A saját buszok mellett döntött a főváros - a nap hírei

InfoRádió
2016. október 26. 22:08
Hősi halottá nyilvánította és előléptette a bőnyi lövöldözésben reggel megölt rendőrt a belügyminiszter. Súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben a gyermekvédelmi rendszertől való elzárkózás. Havi két szabad hétvégét biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a KDNP. A nap legfontosabb hírei október 26-án.

Elrendeli az őrizetbe vételét a rendőrség annak a férfinak, aki reggel fejbe lőtt egy rendőrt a Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben. Papp Károly országos főkapitány az elhunyt rendőrről elmondta: a 46 éves őrnagy 25 évet töltött a rendőrség kötelékében legutóbb a készenléti rendőrségnél szolgált. A belügyminiszter rendőr alezredessé léptette elő és hősi halottá nyilvánította. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai illegális fegyverek miatt akartak házkutatást tartani a bőnyi házban, de nem jutottak be, mert az elkövető több lövést adott le a rendőrökre egy gépkarabéllyal. Orbán Viktor miniszterelnök és a parlamenti pártok együttérzésüket és részvétüket fejezték ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

Súlyos veszélyeztetésnek minősül a jövőben a gyermekvédelmi rendszertől való elzárkózás - közölte a témában benyújtott törvényjavaslat vitájában a fideszes Horváth László. A képviselő a javaslat ismertetésében elmondta: a jövőben az együtt nevelkedő gyermekek ügyét egy eljárásban kell kezelni, és ügyészi jóváhagyás nélkül is lehetséges lesz szülők elővezetése. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára bejelentette: gyakoribb lesz a gyermekek szűrése, amelyen kötelező lesz a megjelenés.

Saját buszokkal oldja meg a főváros a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlást - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A testület Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére változtatási tilalmat rendelt el a Római-part parti sávjára is. A közgyűlés kezdeményezte a hulladékgazdálkodási törvény módosítását, valamint döntött a kiemelt sportegyesületek támogatásáról.

A Fidesz, a KDNP és a Jobbik egyetért a hetedik alkotmánymódosítás szövegével, de a politikai kérdések fennmaradtak - közölte a Fidesz frakcióvezetője.  Kósa Lajos a négypárti egyeztetés után az LMP álláspontjáról azt mondta: a párt később dönt arról, hogy a szöveg ismeretében támogatja-e az alkotmánymódosítást vagy sem. A Jobbikkal kapcsolatban közölte: a párt továbbra is fenntartotta azt a véleményét, hogy ki kell vezetni a letelepedési kötvényt.

Az emlékezés fontosságáról beszélt az emberi erőforrások minisztere Mosonmagyaróváron, az 1956-os sortűz áldozatainak emlékére rendezett ünnepségen. Balog Zoltán elmondta: a kormányülésen döntés született arról, hogy a politikai rehabilitációs nyugdíjkiegészítés két év alatt két lépcsőben a kétszeresére nő.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak meg kell kötnie a kereskedelmi megállapodásokat a latin-amerikai és karibi országokkal ahhoz, hogy érvényesíteni lehessen a magyar cégek érdekeit a térségben. Szijjártó Péter a Dominikai Köztársaság fővárosában az Unió, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Államok Közössége külügyminisztereinek első találkozója után hangsúlyozta: már most komoly igény mutatkozik a magyar vízgazdálkodási és városüzemeltetési technológiák iránt, illetve az informatikai fejlesztésekre és a kifejezetten prémium kategóriájú magyar élelmiszerekre.

Havi két szabad hétvégét biztosítana a kereskedelemben dolgozóknak a KDNP - mondta el a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos hozzátette: a javaslat kidolgozása már folyamatban van. Ezentúl vissza kell állítani a kereskedelmi dolgozók 50 százalékos bérpótlékára vonatkozó szabályozást is. Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Inforádióban azt mondta: minden valószínűség szerint lenne olyan üzlet, amelyik inkább ki sem nyitna, még szombat délelőtt sem.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka azt ígéri: a kormány férőhely-bővítési programjának köszönhetően 2018-ra korszerű és modern büntetés-végrehajtási rendszer működik majd Magyarországon. Csóti András elmondta: 100 milliárd forintból kilenc új börtön megépítéséről született döntés, 2018-ig összesen hatezerrel nő az elhelyezhető elítéltek száma.

A Tárki kutatása szerint tovább nőtt a kormánypártok népszerűsége az előző negyedévben. A közvélemény-kutató legfrissebb eredményei szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága július és október között 30 százalékról 32 százalékra emelkedett. Eközben a Jobbik népszerűsége a teljes népességen belül 14 százalékról 10 százalékra mérséklődött. A szocialista párt tábora alig változott: a júliusi 8 százalék után októberben 9 százalékon áll. A kisebb ellenzéki pártok népszerűsége is megegyezik a korábbival: a Demokratikus Koalíció 4, az LMP 2, az Együtt 1 százalékon áll, a Párbeszéd tábora pedig továbbra sem éri el az 1 százalékot.

Felmentette a Szegedi Ítélőtábla a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját és a cég egykori értékesítési igazgatóját a Sukoró-ügy másodfokú tárgyalásán. A táblabíróság az első fokon jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletében bűnösnek talált Tátrai Miklós és Császy Zsolt esetében bűncselekmény hiányában hozott felmentő ítéletet. Utóbbit a magánokirat-hamisítás vádja alól bizonyítottság hiányában mentette fel a testület. Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyva jogerősen felmentette Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát.

A hosszú hétvégéhez és az óraátállításhoz igazodik a vasúti forgalom. A tájékoztatás szerint a Mindenszentek ünnepnapját is magába foglaló hosszú hétvégén, október 30-án és 31-én a munkaszüneti napra, november elsején a vasárnapra, november 2-án a munkanapra érvényes menetrend szerint járnak a vonatok.