Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parlamenti vitanapot kezdeményez az LMP a bérválságról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ellenzéki párt szerint a kormány dolga lenne, hogy az emberek akkora fizetést kapjanak, hogy ne kelljen külföldön dolgozniuk. Orbán Viktor miniszterelnök ezt nem teljesen így látja.

Az LMP-s Szél Bernadett már napirend előtt bejelentette, hogy pártja szerint bérválság van az országban, amit az állami dolgozók tervezett elbocsátása csak súlyosbítani fog, ezért az LMP parlamenti vitanapot kezdeményeznek erről a témáról.

A kormány olajjal próbál meg tüzet oltani. Ráadásul egy olyan tűzről van szó, amelyet maga a kormány okozott, és rontani fogják ezzel az állami szféra hatékonyságát, nem fogják tudni előbb-utóbb elkerülni azt, hogy a bérválságból kivezető utat adjanak Magyarországnak. Ha ezt nem tudják megtenni, most álljanak föl és böcsülettel köszönjenek le, mert Magyarország legnagyobb problémája jelenleg a bérválság.”

Az ellenzéki képviselőnek napirend előtt a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára válaszolt. Cseresnyés Péter szerint igenis vannak olyan munkahelyek a versenyszférában, amelyeket be tudnak tölteni a közigazgatásból elbocsátottak.

Magyarországon ma 20 és 30 százalék között van az állam által foglalkoztatottak száma. Ez, ha Közép-Európa más országait hasonlítjuk össze, Szlovákiát, Lengyelországot vagy akár Németországot nézzük, 10-20 százalék.”

Szél Bernadett később Orbán Viktor miniszterelnöktől kérdezte meg, hogy az emberek mikor kapnak végre rendes fizetést.

Tisztelt Miniszterelnök Úr, ebben az országban jelenleg négymillió polgártársunk szegénységben él. Mikor áll végre a magyar kormány a multinacionális vállalatok helyett a magyar emberek oldalára, mikor kezdődik meg végre a bérrendezés ebben az országban?”

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az állami szférában már megemelték a dolgozók bérét, a versenyszektorban pedig csak olyan fizetésnövelésnek van értelme, ami nem veszélyezteti a munkahelyeket.

Magyarországon csak olyan béremelésekre kerülhet sor, amelyeket a munkaadók a magyar vállalkozók támogatnak, el tudnak fogadni és a kimunkálásában részt vesznek, mint amilyen a minimálbér emelésének kérdése. Szerintem ez a kormány feladata, és nem több ennél, ezt a munkát minden évben elvégezzük.”

Szél Bernadett egyébként azt is kifogásolta, hogy Jászfényszarun egy multinacionális cég már Ukrajnából hozat vendégmunkásokat, mert a közelmúltban enyhített szabályok ezt lehetővé teszik a számára, holott a kormány elvileg a betelepítés ellen küzd.

Orbán Viktor szerint viszont a vendégmunkások és a betelepítés között semmilyen összefüggés nincs. A vendégmunkások tartózkodási rendjét pedig jogszabályok rendezik, amiket a képviselő is tanulmányozhat, ha érdeklik.