Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kórházi fertőzések: több vagy kevesebb?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az LMP szerint jelentősen nőtt a kórházi fertőzések száma, a kormány szerint nem. Mindenesetre a gyakoribb kézmosás sokat javítana a helyzeten - mondták a szakértők az InfoRádióban.

Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője hétfőn először egy sajtótájékoztatón, utána pedig egy interpellációban sürgetett kormányzati megoldást a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében. Szerinte már az is sokat jelentene, ha a kórházi dolgozók és a betegek többször mosnának kezet.

„644-en haltak meg az elmúlt évben kórházi fertőzésekben. Ez 24-el több, mint ahányan közlekedési balesetben, és pont 644-el több, mint ahányan terrorcselekményekben haltak meg.”

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt kérte, hogy a képviselő ne nézze le az egészségügy dolgozóit és ne oktassa ki őket, hogy mossanak kezet. Rétvári Bence szerint egyébként a kórházi fertőzések száma nem nő, hanem csökken.

„Egy év alatt a három legfőbb fertőzés száma 14.028-ról 13.340-re változott, 688-al kevesebb ilyen eset volt, amiért köszönet illeti az egészségügyben dolgozókat, másrészt mutatja azt, hogy az a fejlesztés, amit a kormányzat véghezvitt, segítette az ilyenfajta fertőzések megelőzését is.”

A Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke azzal árnyalta a képet, hogy a statisztikában az az influenza is kórházi fertőzésnek számít, amit otthonról visz be a beteg. Rácz Jenő szerint egyébként a páciensek is sokat tehetnek a helyzet javulásáért: például ha nem szednek feleslegesen antibiotikumot és gyakran mosnak kezet.

„A legtöbb intézményben ezt természetesen betartják, de azt is látni kell, hogy ezen a területen még mindig vannak kötelező előrelépési lehetőségeink.”

A betegek leggyakrabban tüdőgyulladást, vérmérgezést, sebfertőzést, és bélfertőzést kapnak a kórházban - ezt idén áprilisban mondta az InfoRádióban Szilágyi Emese, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese.

„2013-ig a fertőzések emelkedést mutattak, ami annak is volt köszönhető, hogy pótolták az esetleg nem jelentett eseteket, 2014-ben már nem volt lényeges változás, a 2015-re vonatkozó előzetes adatok is ezt mutatják. Már stabilizálódást észlelünk és bízunk benne, hogy a módszertani útmutatókkal, egyéb támpontokkal, illetve beavatkozásokkal el tud indulni egy csökkenő trend.”

A kórházi fertőzések pontos számát egyébként nem annyira könnyű megtudni, amennyire egy tb-t fizető beteg gondolná. A TASZ például már pert is indított annak érdekében, hogy a kórházak hozzák nyilvánosságra a náluk elkapott fertőzések listáját. Az ÁNTSZ akkor azzal védekezett, hogy a laikusok nem tudnák mire használni ezt az információt, mert ha súlyos betegségük van, akkor így is, úgy is oda kell befeküdniük, ahol a legjobb ellátást kapják.