eur:
394.4
usd:
370.04
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A hét második felében kezdődik a baloldali egyeztetés

A Párbeszéd Magyarországért meghívására a héten egyeztetést kezdenek a baloldali pártok. Az InfoRádió úgy tudja, a választási együttműködés mellett a lehetséges előválasztásról is tárgyalnak majd a résztvevő szervezetek képviselői.

A hét második felében megkezdik az egyeztetést az ellenzéki pártok az együttműködésről – jelentette be vasárnap az ellenzéki tüntetésen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

„A változást akaró erőknek meg kell állapodniuk az együttműködésről. Mindenkiben partnert látunk, aki meg akarja szabadítani hazánkat ettől a kormánytól.”

A Demokratikus Koalíció biztosan részt vesz a megbeszélésen – mondta el az InfoRádiónak a DK szóvivője, Gréczy Zsolt.

„A pártok között folyamatos a párbeszéd, attól függetlenül, hogy egy asztalnál ül-e mindenki vagy külön-külön beszélgetnek. Remélhetőleg olyan álláspont alakul ki, aminek a végén miniszterelnök-jelöltről, listákról, egyéni körzetekről, talán kormány- és választási programról is sikerül megállapodni. A pártok egymással is és közösen is beszélgetnek.”

A DK és az MSZP között is folyamatosak a megbeszélések, azonban Gréczy Zsolt azt nem tudta megmondani, mikorra zárulnak le a tárgyalások a szövetségkötésről. Korábban Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában alapvető fontosságúnak nevezte a két párt megállapodását.

„A szocialistákkal kötelező megállapodni. Ha mi ketten egymásnak megyünk a mai támogatottságainkkal, akkor oktalan módon a demokratikus oldal elveszít jó néhány mandátumot. Egyébként utána folytatnám ezt a beszélgetést másokkal is, de akkor már kettőn áll a vásár."

Az InfoRádó úgy tudja, az MSZP is elmegy a megbeszélésre. Hétfő reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kovács László a szocialisták volt elnöke, egykori külügyminiszter és uniós biztos azt mondta, az MSZP egyedül nem képes leváltani a kormányt, mivel nincs akkora támogatottsága.

„A Jobbikkal természetesen választási együttműködés fel sem merülhet. El tudom képzelni, hogy ezt a kormányt csak úgy lehet legyőzni, ha ebben még jobboldali demokraták is részt vesznek.”

Az Együtt és a MoMa az InfoRádiónak megerősítette, hogy részt vesznek a megbeszélésen, amelynek meghívójához a Párbeszéd Magyarországért csatolta előválasztásra vonatkozó elképzelését is, amely minden bizonnyal szóba kerül az egyeztetésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×