Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A hét második felében kezdődik a baloldali egyeztetés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Párbeszéd Magyarországért meghívására a héten egyeztetést kezdenek a baloldali pártok. Az InfoRádió úgy tudja, a választási együttműködés mellett a lehetséges előválasztásról is tárgyalnak majd a résztvevő szervezetek képviselői.

A hét második felében megkezdik az egyeztetést az ellenzéki pártok az együttműködésről – jelentette be vasárnap az ellenzéki tüntetésen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

„A változást akaró erőknek meg kell állapodniuk az együttműködésről. Mindenkiben partnert látunk, aki meg akarja szabadítani hazánkat ettől a kormánytól.”

A Demokratikus Koalíció biztosan részt vesz a megbeszélésen – mondta el az InfoRádiónak a DK szóvivője, Gréczy Zsolt.

„A pártok között folyamatos a párbeszéd, attól függetlenül, hogy egy asztalnál ül-e mindenki vagy külön-külön beszélgetnek. Remélhetőleg olyan álláspont alakul ki, aminek a végén miniszterelnök-jelöltről, listákról, egyéni körzetekről, talán kormány- és választási programról is sikerül megállapodni. A pártok egymással is és közösen is beszélgetnek.”

A DK és az MSZP között is folyamatosak a megbeszélések, azonban Gréczy Zsolt azt nem tudta megmondani, mikorra zárulnak le a tárgyalások a szövetségkötésről. Korábban Gyurcsány Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában alapvető fontosságúnak nevezte a két párt megállapodását.

„A szocialistákkal kötelező megállapodni. Ha mi ketten egymásnak megyünk a mai támogatottságainkkal, akkor oktalan módon a demokratikus oldal elveszít jó néhány mandátumot. Egyébként utána folytatnám ezt a beszélgetést másokkal is, de akkor már kettőn áll a vásár."

Az InfoRádó úgy tudja, az MSZP is elmegy a megbeszélésre. Hétfő reggel a Kossuth Rádió reggeli műsorában Kovács László a szocialisták volt elnöke, egykori külügyminiszter és uniós biztos azt mondta, az MSZP egyedül nem képes leváltani a kormányt, mivel nincs akkora támogatottsága.

„A Jobbikkal természetesen választási együttműködés fel sem merülhet. El tudom képzelni, hogy ezt a kormányt csak úgy lehet legyőzni, ha ebben még jobboldali demokraták is részt vesznek.”

Az Együtt és a MoMa az InfoRádiónak megerősítette, hogy részt vesznek a megbeszélésen, amelynek meghívójához a Párbeszéd Magyarországért csatolta előválasztásra vonatkozó elképzelését is, amely minden bizonnyal szóba kerül az egyeztetésen.