eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Andrzej Duda: a magyarok mindig számíthatnak Lengyelországra

A magyarok mindig a barátaink voltak, és a jövőben, a legnehezebb pillanatokban is mindig számíthatnak Lengyelországra - jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök vasárnap Budapesten, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Kossuth Lajos téren rendezett ünnepi nagygyűlésen.

A lengyel elnök beszéde kezdetén egy 1956-os forradalmi röpcédula szövegét idézte magyarul és lengyelül: "Lengyel-magyar barátságot/Jólétet és szabadságot!"

Elmondta, hogy a magyar forradalom előképének tekintett 1956. júniusi poznani munkásfelkelés résztvevői ugyanezt akarták: méltó életet és szabadságot, mindazt, amit a kommunizmus elrabolt tőlük. Hozzátette: a magyarok ennél is továbbmentek, a szovjet csapatok kivonását, függetlenséget, önrendelkezést, többpártrendszert követeltek. A térséget uraló Szovjetunió ezt nem tűrhette: elküldte tankjait, hogy letörjék a nyughatatlan magyarokat.

"Ezrek haltak meg, óriási árat fizettetek, de végül is, évtizedek múltán, sok szenvedés és áldozat árán sikerült visszaszereznetek a szabadságot. Akik a szívükben hordják a szabadságot, azokat semmi sem törheti meg. Visszaszereztétek a szabadságot, és most építitek a jóléteteket" - mondta a lengyel elnök, meggyőződését fejezve ki, hogy tisztességes munkával lengyelek és magyarok a szabadság után azt a jólétet is meg fogják szerezni, amely a nyugati társadalmakban általános.

A röpcédulák másik üzenetére, a magyar-lengyel barátság követelésére utalva a lengyel elnök - a nagygyűlés résztvevőinek tapsától kísérve - szólt a két nép barátságának évszázados hagyományáról. A magyar-lengyel barátság követelése egyben a magyar-szovjet barátság hazugságának tagadása is volt - folytatta -, hiszen "egy megszállóval nem lehet barátkozni".

"Mi lengyelek is pontosan így gondoltuk, ezért a lengyelek a forradalom kitörése után azonnal, spontán módon elkezdtek vért gyűjteni a magyaroknak. 44 tonna gyógyszert, egészségügyi felszerelést és 800 liter vért küldtünk a magyaroknak, pedig mi is ugyanolyan nehéz helyzetben voltunk akkor, mint a magyarok" - emlékeztetett.

Lengyelország rendkívül hálás azért, hogy a magyarok a lengyel vért elfogadták, a lengyelek ma nagyon büszkék arra, hogy az '56-os hősök unokáinak ereiben szimbolikus módon lengyel vér is csörgedez. Ez megpecsételi a két nép barátságát - emelte ki Andrzej Duda.

A lengyel elnök felidézte a történelmi sorsközösséget, a Lengyelországban rendkívül tisztelt magyar királynék, Szent Kinga és Szent Hedvig alakját, az 1920-as magyar lőszerszállítmányt a bolsevik hadsereggel élethalálharcot vívó lengyeleknek, "aminek talán döntő szerepe lehetett a lengyel győzelemben". Utalt a német és szovjet támadás elől menekülő lengyel katonák magyarországi befogadására 1939 őszén, ami lehetővé tette a lengyel hadsereg megalakítását Nyugaton.

"Mindig is a barátaink voltatok. Számíthattok Lengyelországra a legnehezebb pillanatokban is" - hangsúlyozta Andrzej Duda.

A két ország együtt viszi Európába ezeréves keresztény hagyományát, és nem hagyja azt elvenni semmilyen áron, ahogyan a szabadságát sem veheti el tőle senki - jelentette ki a lengyel elnök.

"Isten áldja Lengyelországot, Magyarországot, dicsőség a magyar forradalom hőseinek. Isten áldd meg a magyart!" - fejezte be ünnepi beszédét a lengyel államfő.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×