Földváryné Kiss Réka: "Ez nagyon messze van az igazságszolgáltatástól"

Infostart
2016. október 21. 13:43
Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás halálos ítéleteinek többségét nem jogot végzett bírók mondták ki - húzta alá Földváryné Kiss Réka. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökével készült teljes beszélgetést ma este hallgathatják meg az InfoRádió Aréna című műsorában.

A korábbi ügyészi és bírói kar az 1956-os forradalom és szabadságharc után nem volt kész arra, hogy levezényelje a megtorlásokat – olvasható a Kúria, a Legfőbb Ügyészség és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága által nemrég nyilvánosságra hozott kutatásban.

"Ezek között a pályaképek között van olyan, akit polgári bíróként akarnak büntetőügyekbe belevinni és végigcsináltatni vele a megtorlást és próbál kibújni és azt mondani, hogy én ebben járatlan vagyok, nem vagyok felkészült, nem tudok ebben részt venni és elbocsájtják és vannak bizony olyanok, akik végig csinálják az '50-es éveket, nagyon súlyos ítéleteket hoznak, tehát benne vannak a törvénysértésekben és mégis azt mondják, hogy nem" - mondta Földváryné Kiss Réka.

Az ügyészeknél hasonló volt a helyzet, tehát az '56-utáni megtorlásokban résztvevő bírák és ügyészek többségének nem volt jogi diplomája – tette hozzá a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke.

"A legtöbben egy  úgynevezett bírói-ügyészi akadémiát végeznek. Ez egy hathetes politikai gyorstalpaló meg egy tíz hónapos képzés, tehát nincs egy év, ami alatt ezek a sokszor érettségivel sem rendelkező emberek bekerülnek a jogszolgáltatásba, nem mondok igazságszolgáltatást, mert ez nagyon messze volna attól" - hangsúlyozta Földváryné Kiss Réka.

A teljes beszélgetést pénteken este 6 órától, az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Földváryné Kiss Réka: "Ez nagyon messze van az igazságszolgáltatástól"
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást