Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldiek vették meg a Népszavát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A liechtensteini székhelyű XXI Century Invest AG - eddigi tulajdonosaiktól - megvásárolta a Népszava napilapot, valamint a Geomédia-csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapot, valamint a kiadó magazinjait. Ezt a vevő cég közölte.

A XXI Century Invest AG képviselőjeként Daniel Vogt október közepén Budapesten írta alá a szerződéseket. A tranzakció a befektetésre létrehozandó projektcég, a XXI Century Invest AG bejegyzésével zárul le - tették hozzá.

A közleményben azt írták: a XXI Century Invest AG Kelet-Közép-Európában többféle befektetéssel rendelkező külföldi magánszemélyek érdekeltsége. "A Geomédia lapjaiba és a Népszavába történő beruházásra olyan pénzügyi invesztícióként tekint a cég, amellyel kifejezi elkötelezettségét a médiaportfólió fejlesztésére, egyben a közéleti lapok szellemiségének megőrzésére. Éppen ezért semmilyen politikai érdek vagy akarat nem lesz befolyással a szerkesztőségi tartalmakra" - fogalmaztak.

A XXI Century Invest AG az újonnan megszerzett médiaportfóliójának fejlesztéséhez szükséges - a vételárat jócskán meghaladó - pénzügyi forrásokat képes biztosítani. A médiaportfólió operatív és szakmai irányítását a jövőben is a Geomédia magyar menedzsmentje gyakorolja - olvasható a cég közleményében.

Gál J. Zoltán, a Vasárnapi Hírek főszerkesztője az érintett médiumok jövőjéről az MTI-nek elmondta, hogy a Vasárnapi Hírek és a Népszava egy integrált szerkesztőségben működik a jövőben, ennek az új koncepciónak a kidolgozása megkezdődött és a tervek szerint még az idén lezárulhat ez a folyamat.

Kiemelte továbbá, hogy a Népszabadság felfüggesztése is egy új helyzetet teremtett a hazai lappiacon. Hozzátette: a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja során Népszabadság-dolgozókkal is számolnak, ha "megoldódik a helyzetük".

Németh Péter, a Népszava főszerkesztője eddigi népszabadságos dolgozók esetleges csatlakozását teljesen normális piaci mozgásnak nevezte. Azt mondta: a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrált szerkesztőségben folytatja a jövőben, de annak formája még nem tisztázott, hogy ez két külön lapot vagy egyet jelent majd. A jövő héten és az azt követő időszakban ismerkednek majd meg "az új tulajdonosi szinttel", a menedzsmenttel, ezután tudnak majd többet a jövőről.