eur:
394.42
usd:
370.56
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Őket abajgatja majd a Bors visszavonuló főszerkesztője

Nyugdíjba vonul Pallagi Ferenc. A Bors főszerkesztője és a Lapcom Kiadó Zrt. vezérigazgatója 33 évi lapkészítés után 2017 januárjában távozik a szakmából. Az új vezérigazgató Andreas Merz pénzügyi igazgató, az új főszerkesztő pedig Szekeres Tamás felelős szerkesztő lesz. Pallagi Ferenc a magyar bulvárújságírás egyik megteremtője, azért mond le, mert aktív és jókedvű nyugdíjas akar lenni, amíg még teheti.

„Nagyon ideges világban élünk a médiában – a Népszabadság bezárásától kezdve politikai konfliktusok tömege van. Szinte esélytelen, hogy elhitessem bárkivel is, hogy nekem semmiféle ilyen problémám sincs. Egyszerűen csak elértem egy bizonyos kort, elvégeztem a munkámat – úgy gondolom – a médiában, el akarok menni civil életet élni” - közölte a Bors főszerkesztője.

„Láttam kollégát meghalni szerkesztőségben, találkoztam idős emberrel, aki valamikor nagyon nagy tekintélyű újságíró volt, akire nagyon felnéztem, és magát megalázva reszkető kézzel hozott egy nagyon nehezen elfogadható kéziratot, mert nem tudta abba hagyni, mert hajtotta a szenvedély. Nekem ez mindig intő példa volt, hogy ezt az utat ne válasszam, hogy addig kell elmenni, amíg a többiek azt mondják, hogy még nem kellene menned” - fejtette ki döntését Pallagi Ferenc.

„Amit ebben a szakmában meg lehetett tenni, azt megtettem: voltam írott sajtóban, dolgoztam televízióban, egy kicsit rádióztam, azt gondolom, mindent megtettem, amit lehetett” - véli a Bors főszerkesztője.

Elmondta, hogy hosszú ideje tudatosan készül erre a váltásra. Tokaj-Hegyalján, Mádon vett egy öreg házat, amit felújított, oda fog költözni.

„Tettem magamnak félre témákat, írni fogok két-három könyvet, bekapcsolódok a helybéli közéletbe, abajgatni fogom a tokaji bor ügyét, és kutyát fogok sétáltatni” - tervezi a Lapcom Kiadó Zrt. vezérigazgatója.

„Amikor 12 évvel ezelőtt 3-4 évre idejöttem a Borshoz, hogy a kicsit viharvert újságot rendbe rakjam, úgy alakult, hogy jött egy válság, így maradtam, és itt ragadtam. Akkor egy nagyon veszteséges, bezárás előtti újságot vettem át, egy nagyon rossz állapotban lévő céggel. Időközben ez egy életképes újság lett, átalakítottuk, elég tisztességes piaci eredményeket értünk el” - idézte fel Pallagi Ferenc.

„Az első négy évben – ahogy egyébként ígértem is – a válságkezelésen túl voltunk, ettől kezdve minden évben profitot termeltünk, és minden évben ez a profit lényegesen több volt, mint az előző évben. Ami a számomra igazán fontos, hogy ha forgalomra vetítem, a cég méreteihez vetítem a profitot, akkor azt gondolom, hogy valahol a teljes magyar médiapalettán – a televíziókat is beleszámítva – a harmadik-negyedik helyen lehetünk” - mondta a Bors főszerkesztője.

Úgy véli, valamilyen formában mindig lesz írott sajtó, szerinte a nagy kérdés az, hogy milyen anyag fogja hordozni ezeket az írásokat – úgy látszik, hogy ez a digitális világban lesz. Szerinte még viszonylag hosszú időn keresztül megmarad a hagyományos nyomtatott sajtó is, egyre exkluzívabb termék lesz egyre kevesebb ember számára.

„Az elmúlt húsz évemet annak a jegyében töltöttem el ebben a szakmában, hogy holnap meghal az írott sajtó. Ehhez képest látjuk, hogy ugyan ezer bajjal küzd, látjuk, hogy szorul vissza, de azért ez a folyamat sokkal-sokkal lassabb, mint ahogy azt akár tíz évvel ezelőtt gondoltuk volna”

- mondta Pallagi Ferenc.

„Ha újrakezdhetném, akkor egészen biztos, hogy ezt a szakmát csinálnám újra. Történelmi helyzetben tölthettem el a magyar médiában 33 évet, ennyit tudtam kihozni belőle” - fogalmazott a Bors főszerkesztője.

Lehetett számítani a változásra

A Bors leendő főszerkesztője szerint a lapot a legolvasottabb magyar bulvárújsággá kell tenni. Szekeres Tamást nem lepte meg Pallagi Ferenc nyugdíjba vonulása.

„Nem lepett meg, mert erről már régóta szó volt. Azt is tudtam már egy ideje, hogy ez konkrétan most realizálódik” - közölte a Bors felelős szerkesztője.

„Alapvetően a szerkesztőséget már jórészt én vezettem évek óta, Pallagi úr itt volt a tanácsaival, az atyai gondoskodásával, de inkább már a vezérigazgatói feladataira koncentrált. Ilyen értelemben teljesen zökkenőmentes lesz az átadás-átvétel” - fejtette ki Szekeres Tamás.

Hozzátette: „új vezérigazgató lesz a cégnél. Azt, hogy az ő kezdeményezésére kell-e nagy változásokra számítani, vagy sem, nem tudom, erre ő tudna válaszolni.”

A lap leendő főszerkesztője szerint egy újságban mindig van szükség változtatásra, erősíthetik a piaci pozíciójukat, mindig új kihívásokkal kell szembe nézni, tehát folyamatosan változtatni kell az újságon.

„Kétségtelen, hogy nehéz helyzetben van ma az írott sajtó. Mi Magyarország második legnagyobb számú országos napilapja vagyunk a fizetős piacon – ami nagyon jó. Az kevésbé jó, hogy pillanatnyilag a bulvár piacon is a másodikok vagyunk – ezen igyekszünk mindenképpen változtatni hosszú távon. Nyilván bonyolítja ezt a helyzetet az, hogy ha a hírek igazak, akkor ez egy többszereplős piac lesz hamarosan” - mondta Szekeres Tamás, a Bors felelős szerkesztője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×