eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Moszkva felfegyverzi Indiát - a nap hírei

Több tízmilliárd dollár értékű védelmi és energetikai megállapodásokat írt alá Indiában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő.

A biztonságot tartja jelenleg a legfontosabb kérdésnek a magyar köztársasági elnök. Áder János a V4-ek államfőinek dél-lengyelországi csúcsértekezlete után úgy fogalmazott: ebben az ügyben is legalább olyan következetes magatartásra lesz szükség a következő hónapokban és években, mint korábban a szabadság iránti küzdelemben. Megismételte: a migráció problémája a háborúk és a klímaváltozás miatt nem oldódik meg rövid időn belül. Andrzej Duda lengyel államfő arról beszélt: lát esélyt a kompromisszumra a migráció kérdésében, miután álláspontja szerint a témában változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az országcsoportnak az erős nemzetállamokból álló, egységes unióhoz kell hozzájárulnia.

Összekötőt küld a Magyar Honvédség az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságára. A cél, hogy Magyarország hatékonyabban vegyen részt a globális különleges műveleti hálózatban. Simicskó István honvédelmi miniszter amerikai útjának záró napján a floridai Tampában az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának vezetőjével, valamint az Egyesült Államok Különleges Műveleti Főparancsnokságának törzsfőnökével tárgyalt. A felek az iraki és afganisztáni szerepvállalás fontosságáról beszéltek. A magyar tárcavezető különösen fontosnak nevezte Afganisztán stabilitását, mert az ország az Európába irányuló migráció egyik fő forrása.

Változtatási tilalmat rendelt el a Római-parton Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata. A lépést Tarlós István főpolgármester kezdeményezte a Római-parti gátépítéssel összefüggésben, s ezzel Bús Balázs kerületi polgármester is egyetértett, miután a beruházás miatt szerintük többször is megalapozatlan ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot. A kerület tájékoztatása szerint az önkormányzati rendelet módosítását indokolta az is, hogy a mobilgát konkrét építésének ideje és végleges nyomvonala továbbra sem ismert, így a terület üdülőövezeti ingatlanjain folyó építési munkák akadályozhatják a beruházás kivitelezési munkáit. A PM helyesnek, de megkésettnek tartja a döntést, míg az Együtt kommunikációs trükknek nevezte azt.

Egyhangú döntéssel újabb négy évre Göndöcs Zsigmondot választotta a Magyar Vöröskereszt elnökévé a szervezet. A közlemény szerint a kétnapos tisztújító küldöttgyűlés az alelnöki feladatokkal Fodor Antalnét és Oláh Miklóst bízta meg. A küldöttek az országos vezetőség, a felügyelőbizottság és az etikai bizottság tagjairól is szavaztak. A Magyar Vöröskereszt az idén 135 éves.

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége megalakulásának 60. évfordulójára emlékeztek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája tisztújító közgyűlésén. Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta: Magyarország történetében immár hatvanéves hagyománya van a demokratikus alapon szerveződő felsőoktatási érdekképviseletnek. Az ülésen újraválasztották Gulyás Tibort a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája elnökévé. A szervezet tiszteletbeli elnökévé választották Kiss Tamást, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége alapító elnökét.

Megszűnik Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága vezetője, valamint Tasnádi László a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára rendőr vezérőrnagy szolgálati jogviszonya. Mindkét szakembert a szolgálat felső korhatárának elérése miatt mentette fel. Áder János köztársasági elnök A Belügyminisztérium közlése szerint az új országos parancsnok kinevezése legkorábban november 1-jei hatállyal Pintér Sándor hatáskörébe tartozik, aki még nem döntött az új vezető személyéről. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint Tasnádi László rendőr vezérőrnagy államtitkári kinevezését nem érinti a hivatalos szolgálati jogviszonyának megszűnése.

Megtartotta alkotmányozáshoz szükséges többségét a parlamenti felsőházban a hárompárti cseh kormánykoalíció. A részleges szenátusi választás második, döntő fordulójában a koalíciós pártok együttesen 10 mandátumot szereztek meg, ezzel a 81 tagú testületben 49 szenátoruk lesz. Az alsóházban nincs alkotmányozó többsége a kormánykoalíciónak. A felsőház legerősebb pártját továbbra is a szociáldemokraták alkotják 24 szenátorral. A szenátori mandátum hatéves. A kétévente megtartott részleges szenátusi választáskor a felsőház egyharmada, azaz 27 mandátum újul meg. A második körben 15,4 százalékos volt a részvétel, ami negatív rekordot jelent.

Több tízmilliárd dollár értékű védelmi és energetikai megállapodásokat írt alá Indiában Vlagyimir Putyin orosz elnök és Narendra Modi indiai kormányfő. Az egyik megállapodás értelmében Moszkva légvédelmi rakétarendszert szállít Újdelhinek. Helyi sajtóértesülések szerint négy rakétarendszer érkezik az ázsiai országba, összesen 5,8 milliárd dollár értékben. A most aláírt egyezmények értelmében a légvédelmi rakétarendszeren túl India harci helikoptereket és hadihajókat is vásárol Oroszországtól. Moszkva emellett két további reaktorblokkal látja el a dél-indiai atomerőművet.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×