eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Életmentést tanítanak a Combinókon

Az életmentést, a laikus segítségnyújtást segítő plakátokat helyez ki az Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Nagykörúton járó Combino villamosokon - közölte a BKK és az Országos Mentőszolgálat.

A BKK üzemzavar-elhárító autóiból kettőben defibrillátor is lesz, amelynek használatára negyven BKK-s alkalmazottat képeznek ki - mondta el az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából Dabóczi Kálmán, a központ vezérigazgatója.

Ismertetése szerint Budapesten 46 ezer járat indul el naponta, több millióan utaznak a BKK járművein, és az elmúlt négy évben 3232 olyan típusú rosszullét volt, amely intézkedést igényelt.

A plakátokon egyszerű, érthető képek segítenek az utazóközönségnek abban, hogy mi a teendőjük a szakszerű segítség megérkezéséig, ha egy utastársuk rosszul lesz - ismertette Dabóczi Kálmán.

A BKK tervei szerint a jövőben kilencszáz járműven fognak ilyen segítő, tájékoztató plakátokat elhelyezni.

Pék László, a mentőszolgálat orvosigazgatója a sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy évente 20-25 ezer hirtelen szívhalál történik Magyarországon, ezek nagyobb része közterületen következik be, és segítség nélkül csak néhány százalék az esély a túlélésre. Ezért az első négy-öt perc sorsdöntő lehet - emelte ki.

A plakátok a legalapvetőbb segítségnyújtási lépéseket illusztrálják, hiszen ha valaki nem kap semmilyen segítséget, percenként tíz százalékkal csökken a túlélés esélye - mondta Pék László.

A sajtótájékoztató keretében egy rögtönzött bemutatóval demonstrálták, hogy valaki hirtelen elájul a villamoson. Amíg az egyik "utas" a mikrofonon tájékoztatta a vezetőt, addig a másik megkezdte a szívmasszázst. A kiérkező BKK üzemzavar-elhárító már a defibrillátorral szállt fel a villamosra, és megkezdte a gép segítségével az újraélesztést addig, amíg a mentők oda nem értek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×