eur:
394.26
usd:
370.42
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek - jelentette be a miniszterelnök - a nap hírei

Szemléletváltást tart szükségesnek a gazdaságban a nemzetgazdasági miniszter. A főpolgármester szerint ha nem lesz több pénz a 3-as metróra, akkor nem újítják fel az állomásokat.

Munkaszüneti nap lesz nagypéntek - jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén kijelentette: a reformáció emlékéve alkalmas arra, hogy a kabinet ezzel a lépéssel a nagypéntek méltó megünneplését segítse. A kormányfő kiemelte: a protestantizmus a modern európai demokrácia és kultúra egyik alapvető építőeleme. Kiemelte: a hitvalló bátorság félévezredes hagyománya ma ismét mércét állít Európa elé, mert ismét bátorság kell kimondani azt, hogy a modern európai kultúra, a mai polgári berendezkedés a kereszténységnek köszönheti létét.

Szemléletváltást tart szükségesnek a gazdaságban a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály szerint az infokommunikációs szektor Magyarország újraiparosítási programjában, az Irinyi Tervben kitüntetett helyet foglal el. A tárcavezető a SAP Hungary szoftverfejlesztő cég 4 milliárd forintos beruházását bemutató eseményen hozzátette: a képzési rendszer a gazdaság igényeihez igazodik majd, a munkavállalók megtartásához pedig bérfelzárkóztatás mellett szükség van vonzó karrierpályára is.

Változatlan az Európai Bizottság álláspontja a menekültek kvóták alapján történő tagállami szétosztásában - közölte a kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos. Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a brüsszeli testület feladata végrehajtani az uniós állam- és kormányfők tanácsa által hozott határozatot. Emlékeztetett arra, hogy a kvótadöntés miatt a magyar és a szlovák kormány az európai bírósághoz fordult. A biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel számára egyre fontosabb a közösség külső határainak megerősítése.

A főpolgármester szerint ha nem lesz több pénz a 3-as metróra, akkor nem nyúlnak az állomásokhoz. Tarlós István szokásos pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az állomásokra beérkezett ajánlatok olyan magasak, hogy erre nincs fedezete a fővárosnak és a BKV-nak. Hozzátette: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatta őt, hogy a kormány nem fogja tudni jóváhagyni a felmerülő többletköltség-igényeket.

Lemondott az FHB igazgatósági elnöki posztjáról Spéder Zoltán - adta hírül a Budapesti Értéktőzsde honlapján az FHB Jelzálogbank. A pénzintézet tájékoztatása szerint Spéder Zoltán átruházta a tulajdonában álló A64 Vagyonkezelő Kft. birtokában lévő 15 és félmillió FHB törzsrészvényt a Fókusz Takarék és a B3 Takarékszövetkezet javára. A közlemény hangsúlyozza: Spéder Zoltánnak az elmúlt években kiemelkedő szerepe volt az FHB Bankcsoport fejlődésében. A dokumentum kiemeli, hogy az Allianz Hungária Biztosítóval 2010-ben kötött stratégiai megállapodás és az Allianz Bank akvizíciója lendületet adott több üzletág fejlődésének. Az FHB Jelzálogbank 2013-ban megvásárolta a Díjbeszedő Csoport egy részét, 50 százalékos tulajdont szerzett a Magyar Posta Befektetési Szolgáltatóban, 2014-ben pedig közvetetten 13,75 százalékos tulajdonrészt a Takarékbankban.

Megállapodás jött létre az egri kórház dolgozóinak járó cafeteria kifizetéséről. Az egyezség értelmében 3 évre visszamenőleg 24 és fél havi cafeteriához, dolgozónként összesen kéthavi bérnek megfelelő összeghez jutnak hozzá az állami fenntartású egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet alkalmazottjai. Kilenc hónapra szóló juttatást még az év végig, a másik kilencet pedig 2017. január 1-je és október 31-e között egyenlíti ki az intézmény.

Megtartotta alakuló ülését az új összetételű horvát parlament. Házelnöknek Bozo Petrovot, a Híd Függetlenek Listája jelöltjét választották meg. A politikus volt az egyetlen jelölt a tisztségre. A szeptember 11-i parlamenti választáson a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd végzett 13 mandátummal.

A lengyel államfő szerint a közép-európai térség országai az egyenlő államok Európáját akarják. Andrzej Duda a visegrádi országcsoport államfőinek dél-lengyelországi találkozóján azt mondta: Európa ma egy sor kihívás előtt áll, az egyik legfontosabb a megosztottság problémája, ezért is van nagy szükség a V4-ek erejére és egységére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×