eur:
393.3
usd:
367.94
bux:
65897.55
2024. április 24. szerda György

Szemet szúrt a szemét a parlamentben

Az ideiglenesen kijelölt hulladékszállító társaságok gördülékenyebb működése érdekében módosítaná a kormány a közszolgáltatási törvényt, az ellenzék szerint azonban inkább új hulladékgazdálkodási rendszerre volna szükség.

Az április 1-je óta hatályos hulladékgazdálkodási rendszer értelmében a szemétszállítási díjat a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szedi be a lakosságtól, majd ez a társaság osztja szét a közszolgáltatást végző cégeknek a hulladék elszállításáért járó pénzt.

A rendszert a Belügyminisztérium most úgy módosítaná, hogy abban az esetben is a szerződéses közszolgáltatásnál irányadó számlázási és finanszírozási szabályok érvényesüljenek, ha egy településen már a hatóságnak kellett kijelölnie ideiglenes hulladékszállítót, például mert a korábbi közszolgáltató nem tudott gazdaságosan tovább működni.

Pogácsás Tibort, a Belügyminisztérium államtitkára az Országgyűlés plenáris ülésén azt mondta: "a törvényjavaslat hozzájárul ahhoz, hogy az egységes hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer megvalósuljon, azzal, hogy az elvégzett szolgáltatás műszaki tartalmának megfelelő finanszírozást vezeti be a nem rendszeres hulladékszállítások esetében is és így támogatja az állami szerepvállalás mellett a közszolgálati szerződések megkötését".

Turi-Kovács Béla, a Fidesz vezérszónoka a következővel indokolta a biztonságos szolgáltatás garantálására benyújtott módosítást: "ezek az ideiglenes ellátások már olyan mértékben szaporodtak el, hogy 2017-től várhatóan már 127 település szorul ilyen szolgáltatásra. Ugyanakkor ezeknek egy jelentős része, mintegy 68 település már nem lesz jogosult erre".

A szocialista Heringes Anita szerint azonban lassan az egész hulladékgazdálkodási rendszer összeomlóban van.

"Április 1-jén Önök létrehoztak egy céget, amelynek egyetlen egy feladata lenne, kiküldeni a lakosságnak a csekkeket, beszedni a pénzt és visszaosztani a közszolgáltató cégeknek. Na, ezt a feldatot nem végezte el április 1-je óta" - fogalmazott a politikus.

A jobbikos Kepli Lajos is úgy látta, hogy egy teljesen új hulladékgazdálkodási rendszerre volna szükség.

"Közel fél éves díjról szóló csekket kapott meg a magyar lakosság az elmúlt napokban, illetve fog hamarosan. Hogyan lehet az, hogy ezeket a csekkeket az elmúlt hónapokban senki nem volt képes a lakosság részére kiküldeni?" - vetette fel a képviselő.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet úgy vélte, hogy a kormány a módosító javaslattal csupán a saját maga által létrehozott "csődtömeget söpörgeti ide-oda".  A frakcióvezető olyan rendszert szorgalmazott, amelyben a szennyezőnek kellene a hulladékeltakarítás költségeit fizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Olcsó modelleket lengetett be a Tesla, széttépik a részvényt

Már korábban is ismert volt, hogy az idei nem a Tesla éve lesz, hiszen lassuló eladásokkal küzd a cég, miközben igyekszik új termékeket bevezetni és ezzel új növekedési korszakot indítani. A vállalat problémáit az is jelzi, hogy az idei évben több mint 40 százalékot zuhant a cég részvényárfolyama, jelentősen alulteljesítve az S&P 500 indexet. A befektetői félelmek beigazolódtak a vállalat első negyedéves gyorsjelentésével, gyakorlatilag minden fontosabb soron visszaesésről számolt be a cég, ráadásul az elemzői várakozásokat is alulmúlta. Az árfolyam ennek ellenére mégis több mint 13 százalékot emelkedett a gyorsjelentést követően, miután a cég újabb ígéreteket tett a jövőbeli olcsóbb járműveivel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×