eur:
394.05
usd:
370.03
bux:
65561.09
2024. április 19. péntek Emma

Az alaptörvény módosítását tárgyalja jövő hétfőn az Országgyűlés - a nap hírei

A köztársasági elnök szerint legfeljebb 20 év maradt a globális vízválság megelőzésére. Ápoló tanulók pályaválasztását támogató ösztöndíjprogramot indít az egészségügyi államtitkárság.

Az alaptörvény módosítását tárgyalja jövő hétfőn az Országgyűlés. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn terjesztette be a parlamentnek az alaptörvény módosítását kezdeményező javaslatát. A változtatás értelmében bekerülhet a jogszabályba, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Idegen állampolgár Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.

Magyarország nyerte el a 2017-es Exportfejlesztési Világfórum rendezési jogát, így jövőre Budapest ad otthont a rendezvénynek - jelentette be a 16. világfórumon Srí Lankán tartózkodó külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: hamarosan befejeződik Srí Lankán két vízerőmű építése, amelyben magyar cég a fővállalkozó. Megállapodás született arról is, hogy a vízgazdálkodás továbbra is a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fontos területe marad. Az Eximbank 68,8 millió dolláros hitelkeretet nyitott a Srí Lankára irányuló magyar techológia-export finanszírozására.

A köztársasági elnök szerint legfeljebb 20 év maradt a globális vízválság megelőzésére. Áder János a londoni nemzetközi vízügyi konferencián a Világbank és a Víz Világtanács becsléseit idézve kijelentette: a megelőzéshez évi 600 milliárd dollárnyi befektetésre lenne szükség.

Rendvédelmi egészségkárosodási kereset-kiegészítést, illetve járadékot vezetne be a honvédek és a rendvédelmi szervezetek hivatásos állománya számára a kormány - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly az Országgyűlésben elmondta: az új ellátási rendszer a rendvédelmi életpálya alatt bekövetkező balesetek vagy betegségek kezelését szolgálja.

Ápoló tanulók pályaválasztását támogató ösztöndíjprogramot, valamint egy új pszichiátriai épület megépítésére kiírt 7 milliárd forint értékű pályázatot jelentett be az egészségügyért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán elmondta: az ápolói ösztöndíjprogramra 4,4 milliárd, az új pszichiátriai épület megvalósítására 2,7 milliárd forint jut. Olyan új intézmény jöhet létre, amely megfelel egy emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai osztálynak.

Németország a jövő évtől korlátozza az uniós tagállamokból érkező bevándorlók szociális ellátási jogosultságát. A berlini kabinet által elfogadott jogszabálytervezet szerint az érintettek nem kaphatnak szociális vagy munkanélküli támogatást, ha nem dolgoznak Németországban vagy korábbi munkaviszonyukkal nem szereztek jogosultságot társadalombiztosítási ellátásra. Szociális támogatás csak akkor jár, ha az illető öt éven keresztül állami segítség nélkül gondoskodott magáról. Becslések szerint 130 ezer munkakereső nem német uniós állampolgár él Németországban, és szociális ellátásuk évente 800 millió euróba kerülne.

Hivatalosan is megalakult a Nemzeti Gárda Franciaországban. Az új szervezet a hadsereg, a rendőrség és a csendőrség megerősített önkéntes tartalékosait tömöríti egy egységbe. Francois Hollande államfő a júliusi, 86 áldozatot követelő nizzai terrortámadás után kérte arra a franciákat, hogy a közbiztonság erősítése érdekében csatlakozzanak a fegyveres szervezetek tartalékos osztagaihoz.

Uniós katonai fellépés képességét hangsúlyozta közösen levelében négy ország védelmi minisztere. Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország tárcavezetői szerint romlott a biztonsági környezet Európában, ezért a szilárd védelem megteremtése elengedhetetlen. A politikusok szükségesnek tartják az európai védelmi ipar megerősítését is. A védelmi miniszterek kiemelték: nem céljuk egy európai hadsereg felállítása és számítanak a Nagy-Britannia jelentős hozzájárulására is Európa biztonságához.

Összesen 85 ország nevezett a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában az Oscar-díjra - közölte az amerikai filmakadémia. Magyarország Till Attila Tiszta szívvel című alkotását indítja. A mezőnyt többfordulós válogatás után szűkítik le végül az 5 jelöltre. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában 1956 óta ad át díjat az amerikai filmakadémia. Tavaly Nemes Jeles László Saul fia című alkotása kapta az Oscar-szobrot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×