eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ennyi a halálos szerelem Magyarországon

Jelentősen csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon, kivéve 75 éves kor felett. Németh Attila, az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa az idős-ellátás hiányosságainak tudja be, a kifejezetten a magyarokra jellemző jelenséget.

Az utóbbi években beindult egy kedvező tendencia, évről évre csökken az öngyilkossági ráta. Ez azért fontos, mert 2007-ben megállt az a csökkenés, ami az előző húsz évben folyamatos volt – mondta a főigazgató.

„Ez nyilván összefüggött azzal, hogy a 2007-es egészségügyi reformban sok pszichiátriai ágyat megszüntettek, a gondozás finanszírozásának mértékét lecsökkentetették, kevesebb lett a pszichiáter, a pszichológus ezen a területen, és kevesebb beteget tudtak ellátni. Akkor megállt, sőt, egy kicsit emelkedett is az öngyilkosságok száma” - tette hozzá Németh Attila.

Elmondta, hogy 2011-ben már ismét elindult lefelé az öngyilkosságok száma, 2013-2014-ben pedig már jelentősen csökkent is. Ez a tendencia folytatódik most is.

„Kellett pár év ahhoz, hogy beálljon az új rendszer, a betegek megtalálják az új orvosaikat, a rendszerbe egyre több orvos kezdett visszaszivárogni” - fogalmazott a főorvos.

„Az öngyilkossági mutató óhatatlanul elsősorban a pszichiátriai ellátás minőségére utal – ezt a nagy nemzetközi statisztikák is mutatják” - indokolta.

„Nem elsősorban szerelmi bánat miatt halnak meg a betegek, hanem a súlyos, esetleg kezeletlen depresszióban lévők látják reménytelennek az életüket” - hangsúlyozta a főigazgató.

Hozzátette, hogy a másik nagy problémát a függőségek jelentik.

„Részben azért, mert sok olyan beteg van, aki depressziós volt, és ezt próbálta oldani alkohollal. Ez persze nem gyógyította meg a depresszióját, és mellé még függő is lett. De fordítva is előfordul: a krónikus alkoholizmus mellett nagyon gyakran jelenik meg a depresszió. Ez a két legsúlyosabb szövődmény óhatatlanul öngyilkos magatartáshoz vezethet” - jelentette ki Németh Attila.

A szakember szerint szintén probléma nemcsak Magyarországon, hanem máshol is, hogy a pszichiáterhez való fordulás stigmatizációt is jelent egyben, emiatt nehezebben vállalják a kezelést. Ráadásul a férfiak nehezebben kérnek segítséget, mint a nők. A befejezett öngyilkosság kevesebb a nők között, mint a férfiaknál - kivéve az időseket.

„Speciális Magyarország olyan szempontból, hogy minden korcsoportban csökkent az öngyilkosságok aránya mind a férfiaknál, mind a nőknél, kivéve a 75 év fölöttieknél. Eszerint az idős-ellátással komoly problémák vannak” - emelte ki az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×