Ennyi a halálos szerelem Magyarországon

Infostart
2016. október 9. 11:56
Jelentősen csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon, kivéve 75 éves kor felett. Németh Attila, az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa az idős-ellátás hiányosságainak tudja be, a kifejezetten a magyarokra jellemző jelenséget.

Az utóbbi években beindult egy kedvező tendencia, évről évre csökken az öngyilkossági ráta. Ez azért fontos, mert 2007-ben megállt az a csökkenés, ami az előző húsz évben folyamatos volt – mondta a főigazgató.

„Ez nyilván összefüggött azzal, hogy a 2007-es egészségügyi reformban sok pszichiátriai ágyat megszüntettek, a gondozás finanszírozásának mértékét lecsökkentetették, kevesebb lett a pszichiáter, a pszichológus ezen a területen, és kevesebb beteget tudtak ellátni. Akkor megállt, sőt, egy kicsit emelkedett is az öngyilkosságok száma” - tette hozzá Németh Attila.

Elmondta, hogy 2011-ben már ismét elindult lefelé az öngyilkosságok száma, 2013-2014-ben pedig már jelentősen csökkent is. Ez a tendencia folytatódik most is.

„Kellett pár év ahhoz, hogy beálljon az új rendszer, a betegek megtalálják az új orvosaikat, a rendszerbe egyre több orvos kezdett visszaszivárogni” - fogalmazott a főorvos.

„Az öngyilkossági mutató óhatatlanul elsősorban a pszichiátriai ellátás minőségére utal – ezt a nagy nemzetközi statisztikák is mutatják” - indokolta.

„Nem elsősorban szerelmi bánat miatt halnak meg a betegek, hanem a súlyos, esetleg kezeletlen depresszióban lévők látják reménytelennek az életüket” - hangsúlyozta a főigazgató.

Hozzátette, hogy a másik nagy problémát a függőségek jelentik.

„Részben azért, mert sok olyan beteg van, aki depressziós volt, és ezt próbálta oldani alkohollal. Ez persze nem gyógyította meg a depresszióját, és mellé még függő is lett. De fordítva is előfordul: a krónikus alkoholizmus mellett nagyon gyakran jelenik meg a depresszió. Ez a két legsúlyosabb szövődmény óhatatlanul öngyilkos magatartáshoz vezethet” - jelentette ki Németh Attila.

A szakember szerint szintén probléma nemcsak Magyarországon, hanem máshol is, hogy a pszichiáterhez való fordulás stigmatizációt is jelent egyben, emiatt nehezebben vállalják a kezelést. Ráadásul a férfiak nehezebben kérnek segítséget, mint a nők. A befejezett öngyilkosság kevesebb a nők között, mint a férfiaknál - kivéve az időseket.

„Speciális Magyarország olyan szempontból, hogy minden korcsoportban csökkent az öngyilkosságok aránya mind a férfiaknál, mind a nőknél, kivéve a 75 év fölöttieknél. Eszerint az idős-ellátással komoly problémák vannak” - emelte ki az Országos Pszichológiai és Addiktológiai Intézet főigazgató főorvosa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nem elsősorban a szerelmi bánat okozza az öngyilkosságokat
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást