Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Munkaügyi pert nyert a Zsolnay

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. megnyerte az első munkaügyi pert azok közül, amelyeket a Ledina Kerámia (LK) Kft.-hez átszerződött korábbi munkavállalói ellen indított. Erről a Zsolnay pénteken tájékoztatta az MTI-t.

Tájékoztatásuk szerint a Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megkezdte a zrt.-nél júniusban felmondott, majd a Ledina Kerámia Kft.-hez átszerződött 118 dolgozó ügyének tárgyalását. A porcelánmanufaktúra a jogellenes felmondások és kártérítés miatt indított pert a LK-hoz átszerződött munkavállalók ellen.

A Zsolnay ismertette: az első ítélet megállapította, hogy a munkavállaló jogellenesen mondta fel munkaviszonyát, így őt bíróság arra kötelezte, hogy a zrt.-nek kártérítést fizessen.

A cég emlékeztetett arra, hogy a Ledina Kerámia Kft. ígérete szerint a dolgozók pervesztessége esetére a kártérítéseket átvállalja a pécsi önkormányzat kötelezettségvállalása mellett.

Az MTI-nek péntek estig nem sikerült megszólaltatnia a Ledina Kerámia Kft. jogi képviselőjét.

Az LK-t a pécsi közgyűlés az idén májusban hozta létre azzal a céllal, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. felszámolása esetén továbbvigyék a másfél évszázados gyár működését. Az új céghez június elején át is szerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130. Időközben a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. elleni felszámolási eljárást augusztus elején a Zalaegerszegi Törvényszék soron kívül megszüntette. Az LK-t a nyár végén bejegyezték, ezt követően a társaságot a pécsi önkormányzat augusztus végén eladta.