Hajléktalan nevén futnak a terroristák SIM-kártyái - lapszemle

InfoRádió
2016. október 5. 08:10
Egyetlen hajléktalan személy nevére hozzávetőlegesen kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök – értesült a Magyar Idők.

Hazajárnak orvoshoz a külföldön élő magyarok – olvasható a Magyar Időkben. Akár bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. A szabály 2009 óta él, ám azóta összesen alig valamivel több mint 262 ezren jártak el a törvény szerint, miközben becslések szerint is legalább félmillió magyar lakik tartósan más országban – tudta meg a Magyar Idők.

Túl kevesen végzik el a háziorvosi képzést – írja a Magyar Nemzet. Összesen 514-en kezdték meg a háziorvosi képzést 2012-től az ország négy orvosi egyetemén, és mostanáig 501-en végeztek, miközben néhány éven belül 2200 praxis válhat betöltetlenné.

Összesen 8 milliárd euróval többel gyarapodhatna a magyar gazdaság 2025-ig, ha sikeresen alkalmazkodik a változó globális környezet, a digitális korszak erősödő termelékenységi kihívásaihoz – állítja a McKenseyCompany legújabb elemzése, amelyet a Népszabadság közöl.

A mezőgazdaság az előző évekhez képest érzékelhető növekedésnek indult, a gazdasági növekedés egyik fő motorja – fogalmazott a Népszabadságnak adott interjújában a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor hozzátette: mindez elsősorban a kedvező eredményekkel zárult aratásnak, az ígéretes betakarításnak, valamint az állattenyésztés bővülő teljesítményének köszönhető.

Egyetlen hajléktalan személy nevére hozzávetőlegesen kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök – értesült a Magyar Idők. A lap úgy tudja, a telefonkártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolt.

Bár azt állította az emberi erőforrások minisztere, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakításával ismét az iskolaigazgatók lesznek az intézmények valódi vezetői, ez a gyakorlatban a Magyar Nemzet szerint nem fog megvalósulni. A lap szerint a központ igazgatóknak szánt fejtágító anyagából világosan látszik, hogy az intézményeknek konkrétan semmilyen őket érintő feladatba nincs elsődleges beleszólásuk.

Több területen is jelentős problémákat lát az Európai Bizottság a magyarországi EU-támogatási rendszerben. Rövidesen elkészül egy jelentés és ha ez súlyos megállapításokat tartalmaz, akkor a bizottság automatikusan felfüggesztheti az összes uniós támogatás kifizetését Magyarországnak - tudta meg a Portfolio brüsszeli forrásból. A magyar kormány és a Bizottság folyamatosan egyeztet a kérdésről.

Az idei államháztartási hiány a GDP 0,9 százaléka lehet a kormány által tervezett 1,7 százalékkal szemben – írja az OTP Elemzési Központjára hivatkozva a napi.hu. A cikk szerint jövő évre is kisebb a deficit a már elfogadott költségvetési törvényhez képest – ami azt jelenti, hogy a kormány mozgástere 500-700 milliárd forint, amibe már egy komolyabb adócsökkentés is beleférhetne.

Vannak olyan eszközök, amelyeket bizonyos időközönként akkor is le kell cserélni, ha mindent megteszünk a tisztaságáért. A Pénzcentrum nyolc olyan eszközt gyűjtött össze, amelyről tévesen hihettük, hogy nincs szavatossági ideje.