eur:
393.15
usd:
366.94
bux:
66511.18
2024. április 25. csütörtök Márk

Bármennyi SIM-kártyája lehet bárkinek - ez segíti a terroristákat

Magyar hajléktalanok nevével visszaélő bűnözők juttathatták Telekomos mobiltelefonokhoz azokat a terroristákat, akik Magyarországon keresztül jutottak el Nyugat-Európába. A Fidesz nemzetbiztonsági vizsgálatot kér. A Telekom szerint mindenkinek annyi SIM-kártyája lehet, amennyit csak akar.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kósa Lajos már múlt héten csütörtökön tényként közölte egy sajtótájékoztatón, hogy visszaélések történnek a feltöltőkártyás mobil-előfizetésekkel.

„Százezrével kerülhettek forgalomba olyan mobil-előfizetők, amelyeknek a végén egy hajléktalan van Csepelről” - mondta akkor Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus úgy véli, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, amit ideje lenne végre kiküszöbölni.

„Felvetődött az, hogy a név nélkül és azonosító nélkül vásárolható mobiltelefon-előfizetéseket valamilyen módon szabályozzuk” - közölte a parlamenti frakcióvezető.

Egy pénteki sajtótájékoztatón a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Bodnár Zsolt dandártábornok is arról beszélt, hogy az egyszer használt, majd eldobott feltöltőkártyás telefonok, valamint az egyéb, szintén névtelenül használható infokommunikációs eszközök optimálisak a terroristák számára.

„Ma már a free wifi zónák, azok az okostelefonok, amikben már SIM-kártya sincs, azok az applikációk, játékprogramok, amik mellett hangsávok futnak bármilyen formában lehetővé teszik a kommunikációt akár Rakka és Párizs között, de akár Budapest és Rakka között is. Ennek az ellenőrzése nagyon komoly kihívás a szolgálatok, illetve a rendvédelmi szervek számára” - mondta Bodnár Zsolt dandártábornok.

A Magyar Idők szerdán saját értesülésként írta meg, hogy magyarországi szervezett bűnözői körök kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak a Magyar Telekomtól egyetlen egy hajléktalan nevére, és ezekből az iszlamista terroristáknak is jutott.

A Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd sajtótájékoztatóján megdöbbentőnek és nemzetbiztonságilag rendkívül kockázatosnak nevezte a hírt. A politikus arra kérte a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, hogy vizsgálja meg az információt és tájékoztassa az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.

Az InfoRádió megkereste a Magyar Telekomot. A cég válaszában leszögezte, hogy a Domino szolgáltatást csak akkor aktivizálják, ha az ügyfél megadta az adatait, amiket ellenőriznek a központi nyilvántartásban. Azt viszont sem kötelességük, sem joguk, sem lehetőségük nincs megvizsgálni, hogy kinek miért van több SIM-kártyája, és mire használja azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

Kapott egy pofont a forint az amerikai adatra

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×