Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bármennyi SIM-kártyája lehet bárkinek - ez segíti a terroristákat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyar hajléktalanok nevével visszaélő bűnözők juttathatták Telekomos mobiltelefonokhoz azokat a terroristákat, akik Magyarországon keresztül jutottak el Nyugat-Európába. A Fidesz nemzetbiztonsági vizsgálatot kér. A Telekom szerint mindenkinek annyi SIM-kártyája lehet, amennyit csak akar.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kósa Lajos már múlt héten csütörtökön tényként közölte egy sajtótájékoztatón, hogy visszaélések történnek a feltöltőkártyás mobil-előfizetésekkel.

„Százezrével kerülhettek forgalomba olyan mobil-előfizetők, amelyeknek a végén egy hajléktalan van Csepelről” - mondta akkor Kósa Lajos.

A kormánypárti politikus úgy véli, hogy ez biztonsági kockázatot jelent, amit ideje lenne végre kiküszöbölni.

„Felvetődött az, hogy a név nélkül és azonosító nélkül vásárolható mobiltelefon-előfizetéseket valamilyen módon szabályozzuk” - közölte a parlamenti frakcióvezető.

Egy pénteki sajtótájékoztatón a Terrorelhárítási Központ főigazgató-helyettese, Bodnár Zsolt dandártábornok is arról beszélt, hogy az egyszer használt, majd eldobott feltöltőkártyás telefonok, valamint az egyéb, szintén névtelenül használható infokommunikációs eszközök optimálisak a terroristák számára.

„Ma már a free wifi zónák, azok az okostelefonok, amikben már SIM-kártya sincs, azok az applikációk, játékprogramok, amik mellett hangsávok futnak bármilyen formában lehetővé teszik a kommunikációt akár Rakka és Párizs között, de akár Budapest és Rakka között is. Ennek az ellenőrzése nagyon komoly kihívás a szolgálatok, illetve a rendvédelmi szervek számára” - mondta Bodnár Zsolt dandártábornok.

A Magyar Idők szerdán saját értesülésként írta meg, hogy magyarországi szervezett bűnözői körök kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak a Magyar Telekomtól egyetlen egy hajléktalan nevére, és ezekből az iszlamista terroristáknak is jutott.

A Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese, Németh Szilárd sajtótájékoztatóján megdöbbentőnek és nemzetbiztonságilag rendkívül kockázatosnak nevezte a hírt. A politikus arra kérte a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét, hogy vizsgálja meg az információt és tájékoztassa az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát.

Az InfoRádió megkereste a Magyar Telekomot. A cég válaszában leszögezte, hogy a Domino szolgáltatást csak akkor aktivizálják, ha az ügyfél megadta az adatait, amiket ellenőriznek a központi nyilvántartásban. Azt viszont sem kötelességük, sem joguk, sem lehetőségük nincs megvizsgálni, hogy kinek miért van több SIM-kártyája, és mire használja azokat.