Péntekig elfúj a szél és melegünk sem lesz

Infostart
2016. október 4. 14:41
Csütörtökig viharos erejű szélre kell számítani, a hegyekben akár havazhat is. Hajnalban -2 fok is lehet és napközben sem lesz túl meleg. A szél mellett esőre, záporra is számítani kell - mondta az InfoRádióban az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Török László elmondta, észak felől elég erőteljes áramlással érkezik a hideg levegő az országba, emiatt a szél is erős, majd nedvesebb levegő is érkezik fölénk. Ennek hatására egyre többfelé kell záporra, zivatarra számítani a délután első felében. Este aztán felszakadozik a felhőzet, gomolyfelhők lehetnek az égen, itt-ott még várható zápor, a szél viszont erős marad éjszaka is.

„A Nyírségben és a Bakony környékén számíthatunk a legerősebb széllökésekre. Szerdán is folytatódik a kellemetlen hűvös, szeles idő. Észak-keleten a hegyekben akár hózápor is előfordulhat. Folytatódik a szeles idő, a Balatonnál és a Bakonyban lesz nagyon erős. Éjszaka 50-85 km/óra sebességű széllökésekre, szerdán pedig 70 km/órásak valószínűek” - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

A fővárosban is záporokra, erős, viharos szélre kell számítani. Csütörtökön még borongós, kellemetlen lesz az idő, de már „csak” 65 km/óra körül lesznek a legerősebb széllökések. Hideg lesz, az ország nagy részén csak 5 és 12 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet – ígérte a meteorológus.

„Péntektől már mérséklődik a szél, hosszabb időre is kisüt majd a nap, záporok még előfordulhatnak, valamelyest emelkedik a nappali felmelegedés, de nem tér vissza a meleg idő, 10-16 fok körül lesz délután a hőmérséklet. Az éjszakák, mert kevesebb lesz felettünk a felhő, hidegebbek lesznek, az ország bizonyos részein, nagyobb területeken fagypont alá csökkenthet reggelre a hőmérséklet” - mondta Török László.

A meteorológus szerint ez egy picit durvább, mint a tipikus őszi időjárás, mert erősebb és hosszabb is a lehűlés. Októberben nem kéne még ilyen hűvösnek lennie, ez inkább november elejére jellemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Péntekig elfúj a szél és melegünk sem lesz
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást