eur:
395.78
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Négy pontban módosítaná az alaptörvényt a kormány - a nap hírei

Már 153 ezer levélcsomag visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához. Az anyagkutatás területén elért elméleti eredményeiért három brit születésű tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat.

Négy ponton módosítaná az alaptörvényt a kormány - jelentette be a Fidesz-KDNP frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: a parlamenti képviselők 2/3-ának támogatását igénylő változtatás egyebek mellett arról rendelkezik, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra. Úgy fogalmazott: a vasárnapi népszavazáson született 3 millió 200 ezer darab "nem" szavazat olyan politikai egységet jelent, amely eddig egyetlen más kérdésben sem nyilvánult meg. Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy a kormány október 10-ig benyújtja a tervezetet a parlamentnek, amely 17-én folytatja le az általános vitát. Az 5 párti egyeztetés után az országgyűlés várhatóan november 8-án szavaz a tervezett alaptörvény-módosításról, ami így november közepétől válhat hatályossá.

Különböző álláspontot képviselnek a kormány tervezett alaptörvény módosításáról az ellenzéki pártok. A szocialisták szerint érvénytelen népszavazásra hivatkozva nem lehet módosítani az alaptörvényt, mert nem legitim a változtatás a választók többségének felhatalmazása nélkül. A Jobbik viszont kész támogatni egy, a saját javaslatával megegyező tartalmú alaptörvény-módosítást. A párt jelezte: részt vesz a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen. Az LMP a konkrét módosítási javaslatról csak a teljes szöveg ismeretében dönt. A kvótareferendumot trükközésnek nevezte, mert a kormányfő a népszavazás előtt sem árulta el, milyen közjogi következményei lesznek az eredménynek. A Demokratikus Koalíció szerint szembemegy a népakarattal az, aki részt vesz az alaptörvény módosításában. Ha ez mégis megtörténik, a párt demonstrációval gyakorol nyomást a kormányra.

Már 153 ezer levélcsomag visszaérkezett a Nemzeti Választási Irodához, és ebből 107 ezer szavazási irat azonosító nyilatkozatát ellenőrizték. Az NVI legfrissebb adatai szerint a levélszavazatok 83,91 százaléka volt érvényes, 16,09 százalék érvénytelen. A vasárnapi országos népszavazáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok szavazhattak levélben.

Megérkezett az utolsó, külképviseleti voksokat tartalmazó urna a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI közölte: az urna Kínából jött, és a csungkingi külképviseleten leadott 3 szavazatot tartalmazza. A NVI összesen 108 urnát várt a külképviseletekről, a legtöbb helyről egyet, Londonból azonban hármat, Brüsszelből kettőt.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint barátiak a magyar-holland kapcsolatok. Szijjártó Péter miután a holland külügyminiszterrel egyeztetett kijelentette: az uniót érő kihívásokkal kapcsolatban Magyarország és Hollandia sok mindenben egyetért, de álláspontjuk között vannak különbségek is.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint 4 százalékponttal erősödött szeptemberben a Fidesz-KDNP. A kormánypártokat a teljes felnőtt népesség 36 százaléka támogatja. A felmérés a népszavazás előtt készült. Fodor Csaba a társaság ügyvezetője az InfoRádióban elmondta: a kutatás szerint a Jobbik az augusztusi 12 százalék után ezúttal 11, az MSZP változatlanul 10, a DK 1 százalékpontos csökkenés után 6 százalékon áll. Az Együttel továbbra is 2, a Liberálisokkal 1, míg az LMP-vel az augusztusi 4 százalék után a teljes felnőtt népesség 3 százaléka szimpatizál. A Nézőpont Intézetnél most először a Kétfarkú Kutya Párt is elérte az 1 százalékot.

Összesen 7 dízel-villamos tolatómozdonyt újít fel a Mol számára a MÁV-Start Zrt. szolnoki vasúti járműjavítási telephelye és a Ganz Motor Kft. A mozdonyok javítása összesen másfél milliárd forintba kerül, és 2017 végéig fejeződik be. A járművek évente mintegy 80 ezer tartálykocsi mozgatásával 1 millió tonna olajterméket szállítanak hazai és külföldi piacokra.

Csökkentette az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF októberi világgazdasági prognózisában 0,3 százalékponttal, 2 százalékra mérsékelte az idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az áprilisban várt 2,3 százalékról. A szervezet előrejelzése alapján a magyar GDP-növekedés 2017-ben 2 és fél százalék lesz, ami megegyezik az áprilisban becsülttel.

Az ÁNTSZ adatai szerint eddig a jogosult iskolás lányok 76 százaléka igényelte a HPV-oltást. Az oltóanyag kiszállítása a járási, illetve kerületi hivatalokhoz kedden fejeződött be, az oltások pontos időpontjáról az iskola tájékoztatja a szülőket.

Az anyagkutatás területén elért elméleti eredményeiért három brit születésű tudós, David Thouless, valamint F. Duncan Haldane és J. Michael Kosterlitz kapja az idei fizikai Nobel-díjat. Ezt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia jelentette be Stockholmban. A Washingtoni Egyetem, a Princeton és a Brown Egyetem munkatársa az anyag szokatlan formáinak tanulmányozásával érdemelte ki az elismerést. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×