Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ne legyen több újszülöttgyilkosság!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ne újszülöttgyilkosság legyen a titkolt várandósság vége, hanem inkább nyílt örökbeadás - ezt a célt tűzte maga elé a Gólyahír Egyesület. A szervezet ügyvezetője, Mórucz Lajosné azon fáradozik önkéntes csapatával, hogy a titkolt terhességekből születő babák családban nőhessenek fel.

Az eddigi 820 nyílt örökbeadásos eset között mindenféle előfordul – mondta a Gólyahír Egyesület ügyvezetője.

„Vannak nagyon fiatal, kiskorú, 14 és 18 év közötti diákok, akik abszolút nem készek arra, hogy anyává váljanak és gyermeket neveljenek. Vannak a többgyermekes családok, ahol az újabb gyermek felnevelése nehézséget okozna. Vannak olyan várandós kismamák, akik nem a férjüktől lettek terhesek, a férj visszafogadja őket, ha örökbeadják a gyereket. És leginkább olyanok vannak, akik egyedül nevelnek gyerekeket, albérletben, ahol sajnos az apák nincsenek mellettük. Egyedül, albérletben a legfeljebb 40-50 ezer forintos GYES-ből gyereket nevelni: lehetetlenség” - hangsúlyozta Mórucz Lajosné.

Sokszor hallani, hogy anyák meggyilkolják az újszülötteket, sokan nem tudják, hogy van segítség, ezért nagyon fontos a média szerepe – mondta a Gólyahír Egyesület ügyvezetője.

„Hogy eljusson mindenkihez, van megoldás. Titokban is tudjuk tartani, vannak megoldások, hogy egy titkolt terhest is meg tudjunk védeni, de ehhez az kell, hogy szülés előtt legalább egy héttel jelentkezzen nálunk. Van egy krízislakásunk, az utolsó időben a kismama eljöhet oda, teljes ellátást kap, titoktartást, hogy elkerüljük az újszülöttgyilkosságot” - hangsúlyozta a Gólyahír Egyesület ügyvezetője.

A családi krízishelyzetekkel foglalkozott az InfoRádió Családi hét című magazinja.