eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Átlagos eredmény, nem átlagos következményekkel - elemzők a népszavazásról

Átlagos eredmény, nem átlagos következményekkel - elemzők a népszavazásról

Különös, hogy a kormány mintha nem venne tudomást az érvényességi küszöbről - mondta a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója az InfoRádió választási műsorában. Csizmadia Ervin ugyanakkor hangsúlyozta: a kormánynak a törzsszavazóin túl nagyon sok embert sikerült mozgósítania. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint azonban a kampány legfőbb tanulsága, hogy kevés pénzből is lehet érdemi eredményt elérni - például egy viccpárti bojkottal.

Tanulságok

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint az egyik legfontosabb tanulság, hogy nagyon kevés pénzből is lehet sikeres kampányt folytatni és nagyon sokból is lehet csalódást keltő eredményt elérni.

„Történelmi sikert tudott elérni az, aki az érvénytelen szavazatokra buzdított. A Fidesz, a kormányoldal pedig elképesztő mennyiségű pénzt költött és mindent föltettek arra, hogy érvényes legyen ez a népszavazás. Az, hogy ez nem sikerült, a csalódást keltő rész” - fogalmazott Magyar Kornélia.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója hozzátette, nagyon tanulságos a várakozásmenedzsment is.

„A stratégia a Fidesz oldaláról azért nem lett pontosan belőve. Azzal, hogy mindenfélét mondtak, elengedték a gyeplőt, olyan kockázatot vállaltak, aminek nyomán nagyon szélsőséges interpretációk születtek, kormányzati és ellenzéki oldalról is. Pedig tényleg csak arról van szó, hogy egy átlagos eredmény született ezen a népszavazáson, amelynek a következményei viszont nem átlagosak lesznek” - hangsúlyozta Magyar Kornélia.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint különbség van az eredeti várakozások, tehát hogy legyen egy érvényes népszavazás és a bekövetezendő kimenetel között.

„Egy kormány, egy párt kiír egy népszavazást, ezt ahhoz köti, hogy az érvényes legyen, nem lesz az, majd erre a párt nem reflektál, hanem úgy tesz, mintha ő nem írta volna ezt a kritériumot hozzá. Ami nyilvánvalóan felveti azt a kérdést, hogy mit kezdjünk egy ilyen helyzettel” - emelte ki Csizmadia Ervin.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója hozzátette, az is tanulságos, ha már nem lett érvényes a népszavazás, magyarázatot igényel a résztvevők nagy száma.

„Ez felveti azt a kérdést, honnan teremtette elő a kormánypárt azokat a szavazókat, akik nyilvánvalóan nem az ő törzsszavazói körébe tartoznak. Mégiscsak nagy számot, hárommillió kétszázezer embert elő tudott állítani. A „sikere” azon múlott, hogy békétlenséget tudott szítani balliberális családok, házastársak között is. A szavazataikat megosztották vagy nem egyformán szavaztak, miközben egyébként tősgyökeres balliberális szavazók” - hangsúlyozta Csizmadia Ervin.

Túltolták a kampányt?

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója szerint mindenki azt hozta, amit várni lehetett tőle.

„Azt tudomásul kellene venni, hogy ez egy nagyon komoly vitahelyzet. Ha van túltolás, mindkét oldalról, az az, hogy egyik fél sem vette ezt fel. Nem lehet ezekre a kérdésekre a megszokott klisék és sémák szerint reagálni. Nem tudom, hogy lehetne kialakítani a kultúráját. Ez nem csak politikusi kérdés. Ezernyi fontos kérdés van, ami feltorlódott az utóbbi időben, szerintem hibásak vagyunk akkor, ha ezt csak politikusi válaszoktól tesszük függővé. A vita ennél szélesebben értelmezendő dolog” - hangsúlyozta Csizmadia Ervin.

A Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója hozzátette, az egész magyar társadalom kettéválik különböző kérdések mentén, a migrációéban például.

„Valami módon rá kell venni magunkat, hogy ne különöljünk automatikusan ketté, amikor ezek a kérdések előjönnek. Amikor az ellenzék gyűlöletkampányról beszél a migráció kérdésében, akkor kivonul az egészből, köszöni szépen nem kíván ezzel érintkezni. Az a baj, hogy mindkét oldalról az erősödik meg, hogy ne kelljen megtárgyalni az ellentétes oldalon állóknak a dolgokat, lehetőleg semmit sem. Tényleg oda jutunk, hogy fölmerül az a kérdés, hogy van-e a magyar társadalomban olyan valami, ami összetartja a dolgot. Minden ügyből kijövünk, de rosszabbul, mint ahogy belementünk, tehát mit tanulunk belőle” - tette fel a kérdést Csizmadia Ervin.

A Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint nemcsak Magyarország, hanem Európa felől nézve is túltolták a kampányt.

„Nemcsak azt nézve, hogy mennyien mentek el, érvényes lett-e, hanem Európa, Magyarország jövője felől is megtörtént a túltolás. Értem, hogy amikor egy krízishelyzet magában hordozza azt a lehetőséget, azon politikailag lehet nyerni rövidtávon, de hogy mi történik közép- és hosszabb távon, ebben a logikában nincs benne. Itt érzem a túltolást nagyon. Abban, hogy ennyire megpörgetni a félelmet és a gyűlőlelet az emberekben, ahogy az ez elmúlt hetekben Magyarországon sikerült, ennyire kivonulni mindenféle vitából mindkét oldalon...” - fogalmazott Magyar Kornélia.

Korábban szélsőségesnek tekintettük, hogy valakit például a származása miatt különböztetnek meg, ma a magyar médiában sok ilyet hallani – mondta a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

„Ha ez polgárjogot nyer, onnan nagyon nehéz visszajönni, itt érzem a legnagyobb bajt” - hangsúlyozta Magyar Kornélia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×