Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kötelező betelepítési kvótáról szavaz ma az ország

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma rendezik az országos népszavazást a kötelező betelepítési kvótáról, a magyarországi szavazókörökben valamivel kevesebb, mint nyolcmillió választópolgár szavazhat. A választók voksaikat több mint tízezer hazai szavazókörben és 105 külképviseleten személyesen adhatják le, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők levélben szavazhattak.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kötelező betelepítési kvótáról szóló, a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Az országos népszavazás akkor érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott, vagyis nincs szavazategyenlőség. Az érvényes és eredményes népszavazáson hozott döntés az Országgyűlésre három évig kötelező.

A névjegyzék péntek délutáni zárásakor 8 272 625 választópolgár volt jogosult a voksolásra, vagyis a népszavazás érvényességéhez az kell, hogy 4 136 313-an érvényesen szavazzanak.

A népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország 105 külképviseletén (nagykövetségén és főkonzulátusán) akkor szavazhatnak, ha jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe 11 231 választópolgárt vettek fel. Az amerikai kontinensen már szombaton volt a voksolás.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén vagy ugyanazon a településen, de a lakcímétől eltérő szavazókörben élni akar a választójogával, átjelentkezéssel szavazhat, ha ezt péntek délután 16 óráig kérte. A névjegyzék adatai szerint 80 005-en jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni.

A mostani az első népszavazás, amelyen a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is voksolhatnak, ha felvétették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Ezt határidőig 274 727-en tették meg, közülük 121 ezren már leadták szavazatukat: vagy postán juttatták vissza a Nemzeti Választási Irodához, vagy a külképviseleteken adták le. A szavazás napján már csak a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein lehet leadni a levélszavazatokat tartalmazó borítékokat.

A népszavazás eredményét a külképviseleteken, illetve levélben leadott szavazatok hazaszállítása és megszámlálása után állapítják meg.