Innen érkezhet segítség válsághelyzet esetén

Infostart
2016. október 1. 20:00
Válsághelyzet esetén azonnal bevethető az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet egészségügyi komplexuma. Az országos tisztifőorvos az InfoRádiónak elmondta, hogy az igény szerint összeállítható mobil egységekben életmentő szakorvosi ellátásra is van lehetőség.

Egészségügyi válsághelyzetről akkor lehet beszélni, ha a lakosság, illetve bizonyos lakossági csoportok egészségügyi szolgáltatási szükséglete megnövekszik, és ezt a kapacitások nem tudják kielégíteni. Ekkor kell bevetni azokat a tartalékokat, amelyekkel a lakossági szükségletet biztosítani tudják – mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos.

Szentes Tamás közölte: több mobilegység is rendelkezésre áll, és a válsághelyzet szabja meg, hogy milyen eszközt használnak fel. A mérgezéssel vagy fertőzéssel járó helyzet esetén ugyanis más típusú szolgáltatásra van szükség, mint egy tömegbaleset után. A készletekkel az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet rendelkezik.

A több, egymáshoz kapcsolható sátorban lehetőség van egyszerűbb diagnosztikai beavatkozások, műtétek, vizsgálatok elvégzésére és az esetleges sérültek kezelésére. Külön szeparálható helyiségében pedig a fertőző betegek elkülönítése és külön kezelése oldható meg. A mobil egységhez - amely fűthető - tartozik zuhanyzórész, és az esetlegesen szennyezett ruhanemű megfelelő tárolása is megoldott.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy szökőár és földrengés esetén Ázsiában már használták az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kapacitásait, míg a 2010-es vörösiszap-katasztrófa idején például fürdetősátrakat biztosítottak a helyszínre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szentes Tamás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást