eur:
395.78
usd:
372.66
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hétfőn tárgyal a robbantásról a nemzetbiztonsági bizottság

Jövő hétfőre hívta össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület elnöke, hogy tájékozódjanak az aktuális nemzetbiztonsági ügyekben, köztük a Teréz körúti robbantásról, valamint a párizsi és brüsszeli terrormerényletek magyarországi vonatkozásairól.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke szerdán az MTI-nek azt mondta, a testület ezen a héten egyszer már ülésezett, és - a fideszes kezdeményezés ellenére - nem tart indokoltnak egy újabb együttes ülést a rendészeti bizottsággal.

A parlament honlapja szerint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága csütörtökön reggel 8 órai kezdettel tart zárt ülést. Napirendjük szerint a testület tájékoztatást kér a párizsi terrortámadások vonatkozásában a magyar, belga és francia hatóságok közös vizsgálatának eredményéről, továbbá a Teréz körúti robbantással kapcsolatos fejleményekről.

Molnár Zsolt jövő hétfő reggel 8 órára hívta össze a nemzetbiztonsági bizottságot. Elmondta: a zárt ülésen több aktuális ügyben is részletes tájékoztatást kér. A napirenden szerepel a Teréz körúti robbantás, valamint a párizsi és brüsszeli merényletek magyarországi vonatkozásáról szóló francia, belga és magyar hatóságok közös vizsgálatának eredményeire is kíváncsiak.

Keddi számában a Magyar Idők írt arról, hogy a tavaly november 13-ai párizsi és a 2016. március 22-ei brüsszeli merényleteket elkövető terroristasejt több tagja tartózkodott hosszabb-rövidebb ideig Magyarországon. Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a párizsi és brüsszeli merényletekben közreműködő terroristák az illegális menekülthullámmal érkeztek Budapestre. Kezdeményezte, hogy a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság is áttekinthesse a francia, belga és magyar szolgálatok ezt igazoló dokumentációját.

Molnár Zsolt azt mondta: a bizottság jövő hétfői ülésén egy másik, szintén az alelnök által kezdeményezett ügyet is napirendre tűznek, miután Németh Szilárd a Pesti Srácoknak nyilatkozva beszélt arról, hogy a nemzetbiztonsági bizottsághoz és a titkosszolgálatokhoz fordult a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek tevékenységének teljes átvilágítását kérve, a migrációs folyamatokban játszott szerepük tisztázása érdekében.

Emellett tájékoztatást kérnek a testület jobbikos tagja, Mirkóczki Ádám által kezdeményezett, a Jobbik elnökét Vona Gábort is érintő megfigyelési ügyben - fejtette ki Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke.

Mirkóczki Ádám keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén a Belügyminisztérium (BM) és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselőitől a fotós és társának kihallgatásáról érdeklődne, az Alkotmányvédelmi Hivataltól pedig azt kérdezné, tártak-e fel nemzetbiztonsági kockázatot, állhat-e idegen ország titkosszolgálata vagy hírszerzése az ügy mögött, továbbá hogy van-e összefüggés Spéder Zoltán bankvezető, a jobbikos Volner János, Vona Gábor, Juhász Péter Együtt-alelnök és Simicska Lajos nagyvállalkozó ügye között. Hozzátette: Vona Gábor bizottsági meghallgatását is kezdeményezi, és erre nyílt ülést javasol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×