Megosztó a CETA

Infostart
2016. szeptember 27. 18:18
Megosztja az Országgyűlés frakcióit a Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény. A Jobbik és az LMP nem támogatja, az MSZP-nek kérdései vannak és még a Fidesz sem alakította ki végső álláspontját a szerződés ratifikálásáról.

A Kanada és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezményről – angol elnevezése alapján alkotott mozaikszóval CETÁ-ról – kezdett parlamenti vitában Mikola István a külgazdasági és külügyi tárca államtitkára a megállapodás mellett érvelt, de hangsúlyozta, hogy a kormány az országgyűlési képviselők véleményének függvényében alakítja ki álláspontját.

"Magyarország a kezdetektől fogva támogatta a CETA megállapodás tárgyalásait. A CETA kiegyensúlyozott, ambiciózus megállapodásnak minősíthető, amelytől hosszútávon kedvező kereskedelmi és foglalkoztatási hatások várhatók."

Kósa Lajos, a Fidesz egyik vezérszónokaként aláhúzta, pártja még nem alakította ki végleges álláspontját, Németh Zsolt, a Fidesz másik vezérszónoka pedig kiemelte, hogy a vita egyelőre az aláírási felhatalmazásáról és nem a ratifikációról szól.

"Az aláírás elutasításának a kockázata olyan mértékű, ami nem vállalható. A ratifikációs vitát ne előlegezzük meg."

Az MSZP-s Szakács Lászlónak több kérdése is volt a megállapodásról, amelyre – mint mondta – még nem kapott választ.

"Én szerintem először a kormányoldalon döntsék el, hogy meg kell-e várjunk bármilyen uniós döntéshozatali mechanizmust, önök saját maguk között a vitás kérdéseket tudták-e rendezni, utána egy kormányállásponthoz tudunk mi viszonyulni, ez most az önök felelőssége."

Gyöngyösi Márton a Jobbik részéről viszont egyértelműen ellenezte az egyezmény aláírását.

"Ez a szerződés ez egy trójai falóként funkcionál, amely alapjaiban azt az Európát, amit annyira féltünk."

Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka szintén ellenezte a szabadkereskedelmi egyezményt.

"Az én véleményem határozottan az, hogy a szabad kereskedelem rossz. Az teszi ki a világ gondjainak a jelentős részét. Azokat az igazságtalanságok és egyenlőtlenségek, amelyek a kontinensek, országok között vannak, kialakulásához nagymértékben hozzájárult a szabad kereskedelem létrehozása."

Az Európai Bizottság és Kanada október 27-én, az EU-Kanada csúcstalálkozón tervezi aláírni az egyezményt, az Országgyűlés a következő hetekben szavazhat ennek jóváhagyásáról


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Megosztó a CETA
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást