eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tízből egy család kap tízmilliós támogatást – Lapszemle

A Magyar Nemzetben arról ír, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény tízmillió forintos támogatását tízből csak egy család tudta igénybe venni. A Népszabadság arról közöl cikket, hogy nem lett egytől egyig mindenki milliomos, aki dohánybolthoz jutott az elmúlt években. A Portfólió összeállításából az derül ki, hogy a fejlesztők egyre aktívabbak az új lakáspiacon, a kereslet nő, és úgy tűnik a következő években is folytatódhat ez a tendencia.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők mindössze ötöde kérelmezte a támogatást új lakás vásárlására, közülük pedig csupán a családok fele vállal három gyermeket, így a tízmillió forintos támogatást tízből csak egy család tudta igénybe venni. Legtöbben – a kérelmezők közel 80 százaléka – használt lakást vásárolnak az állami hozzájárulásból.

A Magyar Idők úgy értesült, hogy a tavalyinál több idegenforgalmi adót fizettek be augusztus végéig a balatoni kereskedelmi és magánszálláshelyek, mely a helyi önkormányzatok büdzséjét növelte. A legtöbb Balaton-környéki település fejlesztésekre költi a bevételeket.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy nem lett egytől egyig mindenki milliomos, aki dohánybolthoz jutott az elmúlt években. A lap kiemeli, hogy a trafikvilág csúcsán továbbra is a nyugati régió cégei találhatók. A Nyugat-Magyarországon működő vállalkozások az átmenő forgalom miatt jelentős bevételekre tettek szert. Igaz, a 2015-ös évben még a nyugati régió eredménye is visszaesett.

A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy bár egy 30 milliárd forintos uniós program keretében már tavaly ősszel 50 ezer közmunkást akart iskolapadba ültetni a kormány, egy évvel az eredeti határidő után még mindig csupán 15 ezer közmunkást sikerült beiskolázni. A legújabb, sokadszorra módosított minisztériumi tervben az áll, még idén 55 ezer fősre duzzasztják a tanulói létszámot, és ebből 25 ezer főt télen oktatnak majd.

A Magyar Idők arról ír, hogy a kevés a fejlesztőpedagógus. A lap kiemeli, hogy több mint félmillió olyan gyerek volt tavaly a nevelési-oktatási intézményekben, aki pedagógiai szakszolgálatok által nyújtott fejlesztésben vett részt. Mindeközben a feladatokat ellátó szakemberek száma nem éri el a tízezret. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár, elismerve a szakemberek hiányát, közölte: a kormány számos olyan lépést tett az elmúlt években, amely vonzóbbá teheti ezt a pályát.

A Népszabadság arról közöl cikket, hogy a háztartások közel harmada még nem kapta meg a második negyedévi hulladékszámláját az új központi állami számlázótól. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közölte, hogy a március utáni – nagyrészt második negyedévi, kisebb részt havi és kéthavi hulladékszállítási – számlák mintegy 70 százalékát már kiküldték, a fennmaradó 30 százalék postázása folyamatban van.

Gazdasági Lapszemle

A Portfólió összeállításából az derül ki, hogy a fejlesztők egyre aktívabbak az új lakáspiacon, a kereslet nő, és úgy tűnik a következő években is folytatódhat ez a tendencia. A felmérések alapján Budapesten a XIII. kerület a legnépszerűbb, amely mind a beruházók, mind a vásárlók körében kiemelt célpontnak számít. A megkérdezettek 18 százaléka választaná ezt a helyszínt, de a XI. és a XIV. vagy a belvárosban a VI. és a VII. kerületek is népszerűek.

A Pénzcentrumon arról lehet olvasni, hogy sokan nem gondolnak rá, hogy egy ház vagy lakás vásárlása estén az ingatlan vételára mellett még számos más költségre számítani kell. Hitelfelvételkor akár több százezer forintos indulóköltség vár a vevőkre, de később a lakásfelújítás is jelentős kiadásokkal járhat.

A Napi.hu cikke szerint nem pörgetik fel ugyan a magyar gazdaságot az elmúlt hónapokban bejelentett nagy autóipari beruházások, de érzékelhető többletnövekedéssel járnak. Az MNB idén 2,8, jövőre 3 százalékos növekedést vár, az infláció az idei 0,4 százalék után 2017-ben 2,3 százalék lehet, de az üzemanyagok jövőre messze infláció felett emelkedhetnek. A jegybank szerint az elmúlt hónapokban bejelentett nagyberuházások - Mercedes 582 milliárdos, Samsung 100 milliárd forintos fejlesztései – élénkíthetik a gazdaságot és több ezer új munkahelyet teremthetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×