eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ha úgy érzi, egyre több a poloska, nem téved

Ha úgy érzi, egyre több a poloska, nem téved

Új, Afrikából, Amerikából, Kelet-Ázsiából érkező poloska, katica és kabóca fajok jelentek meg Magyarországon. Az éghajlatváltozás és a mind gyakoribb utazások miatt fel kell készülni ezekkel az állatokkal való hosszas együttélésre – mondta az InfoRádiónak Szövényi Gergely, az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

„Az utóbbi egy-két évtizedben több idegenhonos, és egész nagyméretű poloska is megjelent Magyarországon” - közölte Szövényi Gergely.

Elmondta, hogy bár ez a jelenség most még újnak tűnik, kénytelenek leszünk hozzászokni ehhez a helyzethez.

„Annak, hogy ilyenkor látjuk őket a leggyakrabban, az az oka, hogy ahogy beköszönt az őszies idő, a poloskák elkezdenek maguknak telelőhelyet keresni” - indokolta az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

„A zöld vándorpoloska az egyik leggyakoribb faj, amivel manapság például Budapesten tömegesen találkozhatunk. Ez az egyébként afrikai eredetűnek tartott poloska a trópusi, szubtrópusi vidékeken már világszerte elterjedt, és érdekes módon az utóbbi egy-két évtizedben elindult északnak” - számolt be a szakember.

„Mondhatjuk, hogy ez a klímaváltozás miatt van, amely lehetővé teszi, hogy itt megtelepedjenek. De az ember nemcsak a klímát változtatja meg, hanem egyre többet utazik is, és egyre több kertészeti növényt importál Olaszországból, Spanyolországból. Valószínű, hogy az ilyen szállítmányokkal érkeznek” - indokolta Szövényi Gergely.

„A zöld vándorpoloskát 2000-ben észlelték először Magyarországon, de az utóbbi 4-5 évben kezd nagyon feltűnővé válni a jelenléte. Ez nem egy egyedi jelenség, sőt, nem is csak a poloskák körében ismert. Az amerikai lepkekabóca majdnem ezekkel a poloskákkal egyszerre érkezett, és ugyanúgy szipókás rovar. De ugyanitt említhetem a harlekinkaticát is” - sorolta az adjunktus.

A szakember elmondta, hogy a poloskafajok és a lepkekabóca is káros a növényekre, mert a szívóhatásukkal táplálékot vonnak el a növényektől, ráadásul nagyon sokféle növényt hajalmosak megkóstolni, és azokon elszaporodni. Önmagában ezzel is kárt okoznak a növényzetben, ám emellett már több fajról – köztük a zöld vándorpoloskáról is – bebizonyosodott, hogy a növényi vírusok átvitelében is szerepet játszhatnak.

„Ha a lakásban lévő poloskát nagyon óvatosan megfogjuk, vagy egy pohárba, gyógyszeres fiolába betessékeljük egy papírlap segítségével, akkor talán nem ereszti ránk a bűzmirigyének a váladékát, utána pedig kiereszthetjük az ablakon” – tanácsolta Szövényi Gergely, aki hozzátette, előfordulhat, hogy visszatalál a poloska a lakásba.

„Kevésbé humánus módszer az elpusztításuk, bár én nem javasolnám senkinek a rovarirtó-szerek túlzott használatát a lakásban, mert magunkat is ugyanúgy mérgezzük vele. Léteznek a mezőgazdaságban csalogató feromonos csapdák is, de nem tudok róla, hogy lakásokban is használnának ilyet” - tette hozzá az ELTE Biológiai Intézetének adjunktusa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×