eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Egymást fertőzi a beteg, a kórház és a látogató - Mossák kezeiket

Egymást fertőzi a beteg, a kórház és a látogató - Mossák kezeiket

A betegek is sokat tehetnek a kórházi fertőzések elkerüléséért, például gyakori kézmosással - mondta az InfoRádiónak a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke. Rácz Jenő kiemelte, a magyar kórházakban minden fertőzést jelentenek, még azt is, amelyet otthonról hoz a beteg.

A statisztikákba az is beleszámít, ha valaki influenzás időszakban a kórházba magával hozza az influenzaszerű megbetegedést, amelynek tünetei az intézményben jelennek meg, és az is, ha azokat a hozzátartozók hozzák be – közölte a tanács elnöke.

„Ez a statisztikákban ugyanúgy infekciónak számít, mint ha valami mulasztás következtében alakult ki egy ilyen jellegű fertőzés” - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Éppen ezért nemcsak a kórház tehet meg nagyon sokat a fertőzések terjedése ellen, hanem mi is sok mindent megtehetünk – tette hozzá.

Ne szedjünk például feleslegesen antibiotikumot, ha pedig mégis szükség van rá, akkor az orvos által felírt antibiotikumot úgy szedjük, ahogy leírta. Ellenkező esetben ugyanis éppen az ellenálló baktériumoknak a számát növeljük – tanácsolta a szakember.

Amikor pedig a kórházban az influenza-időszakban látogatási tilalom van, akkor ne játsszuk ki a látogatási tilalmat, ezzel kockáztatva, hogy megfertőzzük a saját hozzátartozónkat – folytatta.

Arra a kérdésre, hogy a saját tapasztalatai szerint nem növekszik-e a kórházi fertőzések száma, Rácz Jenő úgy válaszolt, hogy ez egy nagyon relatív dolog.

„Ha belegondolunk abba, hogy azokban az országokban, ahol jól működik az úgynevezett iatrogenic infection surveillance – vagyis az, hogy pontosan, statisztikailag protokoll szerint megfigyelik és feldolgozzák a fertőzésekre vonatkozó adatokat –, ott magasabb a fertőzések száma, mint ahol ezt nem megfelelő gondossággal kezelik” - magyarázta.

Tavasszal a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete a kórházi kézmosásért kampányolt. Azt állították, hogy a kórházi személyzet nem mos kezet, vagy a takarítás során nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat.

Ezzel kapcsolatban a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke elmondta: az egyik szakmailag kidolgozott protokoll és megfigyelési rendszer éppen a kézmosásokra vonatkozik, és ezekkel kapcsolatban kampányok is voltak. Természetesen ez egy nagyon fontos dolog.

„Ez egy dologra biztosan felhívja a figyelmet. Amikor ilyen kérdésekről beszélünk, nem biztos, hogy bonyolult berendezések és bonyolult, nagyon nagy pénzbe kerülő rendszerek működtetésére kell gondolni, hanem olyan – adott esetben – már több száz éves orvosi-szakmai szabályokra, mint például a fertőtlenítő kézmosás” - fogalmazott Rácz Jenő.

„Arra vonatkozóan, hogy ezeket betartják-e az orvosok, a szakápolók és a takarító személyzet, nyilván intézményenként nagyon nagy statisztikai eltérések vannak. De azt mondhatjuk, hogy a legtöbb intézményben természetesen ezeket betartják. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy ezen a területen még mindig vannak kötelező előrelépési lehetőségek” - jelentette ki a Magyar Kórházszövetség tudományos tanácsának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×