Új biztonsági és katonai stratégia kidolgozását jelentette be a honvédelmi miniszter - a nap hírei

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 22. 22:25
Nem lát okot egy előrehozott választás megtartására a miniszterelnök. Dél-Budán épülhet fel a főváros új egészségügyi centruma.

Új nemzeti biztonsági stratégia és új katonai stratégia kidolgozásáról kezdődtek egyeztetések - jelentette be a honvédelmi miniszter. Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt közölte: az elmúlt egy évben Európa biztonsága jelentősen megváltozott. A tárcavezető a migrációs válsághelyzetet, a terrorizmus megnövekedett veszélyét, és a kibertámadásokat emelte ki.

Nem lát okot egy előrehozott választás megtartására a miniszterelnök egy eredményes október 2-i népszavazás esetén. Orbán Viktor az Origónak adott exkluzív interjúban azzal összefüggésben beszélt erről, hogy korábban a DK és a Jobbik is azt feltételezte, hogy ha a népszavazás sikeres lesz, akkor utána a parlamenti többség feloszlatja a parlamentet, és előrehozott választások várhatók.

Egyetlen megfigyelőt sem jelentettek be a határidő lejártáig a Nemzeti Választási Bizottsághoz az október 2-ai népszavazáshoz. A határidő csütörtök délután járt le. A választási eljárási törvény szerint a népszavazás kezdeményezője, valamint a parlamenti frakcióval rendelkező pártok külképviseletenként két-két megfigyelőt bízhatnak meg a szavazás menetének ellenőrzésével.

A kormány célja továbbra is az, hogy az adórendszer fókuszában a családok, a munkavállalók és a kis- és középvállalkozások álljanak - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Nemzeti Adókonzultáció megnyitóján azt mondta: változatlanul érvényes az elv, hogy a közösségi kiadásokhoz a bevételeket elsősorban a fogyasztási típusú adók adják.

Amerikai cégekkel kötött gazdasági megállapodásokat New Yorkban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter közölte: három nagy amerikai vállalat összesen 40 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Magyarországon, és ezzel 600 új munkahely jön létre. Hozzátette: jelenleg 9 milliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, és 1650 amerikai vállalat több mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

Dél-Budán épülhet fel a főváros új egészségügyi centruma - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a Kormányinfón közölte: még az idén kijelölik a szuperkórház helyét, az építkezés pedig jövőre megkezdődik. A politikus a készülő gazdaságélénkítő csomaggal összefüggésben elmondta: a kabinet novemberben a társadalmi partnerek bevonásával megvizsgálja, hogyan lehetne még jobban támogatni a magyar gazdaságot.

November elején érkezik Budapestre a második felújított metrószerelvény Oroszországból - mondta a felújítást végző orosz Metrowagonmash nemzetközi kapcsolatokért és marketingért felelős vezetője. Az orosz cég 219 millió euróért végzi el a 37 szerelvényen szükséges munkákat.

Több mint ötmilliárd forintos program indul a kora gyermekkori fejlesztés támogatására. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Szegeden, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának nagygyűlésén azt is elmondta: jelenleg a koraszülések aránya 8-9 százalék, a 2011-es adatok szerint mégis csupán 8 ezer hat éven aluli kisgyermek részesült korai fejlesztésben.

A védőnők munkáját segítő programot indított az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A helyettes országos tisztifőorvos bejelentette: a norvég alap pályázatán csaknem 800 millió forintot nyert el az intézmény az alapellátásban dolgozó 1500 kerületi és iskolai védőnő támogatásához. Az elsősorban hátrányos helyzetű, többségükben romák lakta térségekben dolgozók a pályázati összegből laptopokat és speciális eszközöket kapnak.

Megfelelő engedélye volt a Gödöllőnél lezuhant mindkét kisrepülőgép pilótájának - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal főosztályvezetője. Baumann Zsolt hozzátette: mindkét pilótának csak magánrepülésekre volt képesítése, kereskedelmi pilótatevékenységet nem végezhettek. A Piperrel, amelyben két utas volt, az eddigi információk szerint nem kereskedelmi repülést végeztek.