eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Csak a tisztán elektromos autók vásárlását támogatja a kormány - a nap hírei

Megjelent a kormányhatározat a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekről. Végső búcsút vettek Csoóri Sándortól az Óbudai temetőben.

Csak a tisztán elektromos autók vásárlását támogatja a kormány - mondta Lepsényi István gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár az InfoRádiónak a nemzetgazdasági miniszter bejelentése után. Varga Mihály az e-mobilitas konferencián közölte: legfeljebb másfél millió forintos támogatás igényelhető a vásárlásához. A tárca elidegenítési tilalmat vezet be, így próbálja meg elkerülni azt, hogy a támogatást igénylők nyerészkedjenek az autóval.

Megjelent a kormányhatározat a rövid- és középtávú közút-fejlesztésekről. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kabinet 2500 milliárd forintos közút-fejlesztési programot hagyott jóvá. Kormányhatározat született a 2024-es budapesti olimpia és paralimpia pályázati garanciájáról is. A kabinet felhatalmazta a miniszterelnököt annak aláírására. A Normafa Park megvalósításához szükséges intézkedésekről is döntött a kormány, valamint rendeletben határozta meg a villamosenergia-rendszer jelentős zavara és a villamosenergia-ellátási válsághelyzet esetén szükséges intézkedéseket is.

Rendkívül alacsony szintre csökkent az államháztartási hiány augusztus végén. Az első nyolc havi deficit a végleges adatok szerint 274 milliárd forint volt, amire nem volt példa az elmúlt tizenöt évben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hiányadat az egész évre tervezett előirányzat 36 százaléka.

Visszavonta valamennyi csoportos létszámcsökkentési tervét a Dunaferr. Az acélipari társaság 3 évvel ezelőtt kezdeményezte 890, majd idén áprilisában további 300 alkalmazott elbocsátását. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár hangsúlyozta. a kormány 480 millió forint munkahely-megtartó támogatást nyújt a Dunaferrnek, amiből a létszám-leépítési szándék visszavonásán és a korábban elbocsátással érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdődik a munkaerő utánpótlás kinevelése is.

Jövőre indulhat a szociális életpályamodell bevezetése - közölte a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly egy budapesti konferencián azt mondta: az emberi erőforrások minisztériuma teljesítette a kormány feltételeit, és minden készen áll a program indítására.

Széchenyi István születésének 225. évfordulóján felavatták és felszentelték a nagycenki Széchenyi-kastély helyreállított kápolnáját. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Széchenyi Emlékmúzeum megújult állandó kiállításának megnyitóján hangsúlyozta: a kormány eddig is sokat tett azért, hogy méltó módon helyreállítsa és gondozza a nemzeti emlékhelyeket, ezért a következő években 3 milliárd forintot fordít Nagycenkre.

Több mint ötmilliárd forintot fordít a kormány a Tanoda program folytatására - jelentette be a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly elmondta: a támogatás lényege, hogy szakemberek segítenek a tanulásban hátrányos helyzetű gyerekeknek. Az ország minden részében működnek az intézmények, 40-45 százalékuk Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében található.

Elhalasztotta a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottjának kiadását a bukaresti legfelső bíróság. A jogerős ítélet szerint a férfit csak azután adják át Magyarországnak a román hatóságok, hogy lezárult a tiltott fegyverviselésért ellene indított romániai büntető eljárás. A férfi kiadását korábban jóváhagyta a kolozsvári ítélőtábla, de a gyanúsított a legfelső bíróságnál fellebbezett.

A börtönök zsúfoltságának felszámolására és hatékony jogorvoslati rendszer kiépítésére tett javaslatot az igazságügyi miniszter az Országgyűlésnek. Trócsányi László az Emberi Jogok Európai Bíróságának több elmarasztaló ítélete után indítványozta a férőhely-bővítési program kiegészítését.

Végső búcsút vettek Csoóri Sándortól Budapesten, az Óbudai temető 16-os parcellájában. Az író, filmalkotó temetésén pályatársai és barátai mellett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tornai József költő, Illyés Mária művészettörténész és Kósa Ferenc filmrendező mondott beszédet. A református szertartáson a kormány képviseletében ott volt Orbán Viktor miniszterelnök mellett Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Csoóri Sándort hosszan tartó súlyos betegség után, életének 87. évében múlt hétfőn érte a halál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×