eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Napocskáról hópihére kell átállni - Indul a fűtési szezon!

Megkezdődött a fűtési időszak. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyarat idéző melegben be is kell kapcsolni a fűtést, a Főtáv Zrt. azonban hozzálát az ilyenkor szükséges előkészületekhez. A társaság kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak elmondta: eddig 75 budapesti társasház kérte, hogy még ne indítsák el nála a fűtést.

A fűtési időszak országosan szeptember 15-én kezdődik és május 15-ig tart. Ekkor a távhőszolgáltatók elkezdik az épületek fűtésszabályozóit készenléti állapotba állítani.

„Úgy, mint ha az otthoni kazán esetében napocskáról hópihére állítja a kapcsolót, felkészíti a kazánt. Ugyanez történik a Főtávnál is, a hőközpontokat ilyenkor átállítjuk, hogy tudjanak fűteni, amikor az szükséges” - mondta Herpai Attila.

A lakóközösségek teendőiről a Főtáv Zrt. kommunikációs igazgatója azt mondta, a cég a társasházakkal szerződik, a közös képviselőnek kell kérnie a fűtés indítását, illetve leállítását. Háromféle üzletviteli megoldás létezik. Egyszerű és nagyon praktikus az automatikus bekapcsolás, mert a külső hőmérséklethez igazodik a bekapcsolás. Aki ezt a megállapodást választja, nincs dolga.

„Aki nem ilyen típusú szolgáltatási szerződéssel rendelkezik, annak kérnie kell, hogy ha meleg van, mint például most, ne kapcsolja be a Főtáv a fűtést, mert fölösleges. Van egy harmadik típusú üzemviteli megállapodás, amelyben a külső átlaghőmérséklet szerinti bekapcsolás van rögzítve. A három közül az automatikus a legjobb és legkényelmesebb.”

A Főtáv azt javasolja, a fűtési szezon kezdete előtt nézzük át a hálózatot, mindenki nyissa ki a radiátorszelepeket, hogy készen álljon a rendszer a fűtés fogadására.

A távfűtés előnyeiről Herpai Attila azt mondta: „környezetbarát technológia, hiszen kapcsolt energiából, tehát bizonyos erőművek áramtermelési kapacitásából megmaradt hőt hasznosítja és távol a várostól kerülnek ezek az anyagok a levegőbe, ellenőrzött és szűrt módon. Ha a belvárosban minden tízezer lakást távfűtésre kötnének, évente nagyjából 47 tonnával csökkenhetne a károsanyag-kibocsátás, és ezen belül 27 a nitrogén-dioxid és 3 tonnával a kén-dioxid szennyezés, ami tisztábbá tenné a belváros levegőjét és a szmog kialakulását. Képzeljük el, hogy több százezer kémény egyszerre füstöl a belvárosban – távfűtés esetén ez nincs” - hangsúlyozta a Főtáv Zrt. kommunikációs igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×