Újabb patikákat zárhatnak be

Infostart
2016. szeptember 15. 08:00
Még akár két-három patikát is bezárhatnak visszaélések, illetve szabálytalanságok miatt - mondta az InfoRádiónak a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. A hét elején ugyanis vényköteles gyógyszerek illegális kereskedése miatt bezáratták a budapesti Lánchíd Gyógyszertárat.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet visszavonta a Lánchíd gyógyszertár működési engedélyét, és 45 millió forint bírságot szabott ki az üzletre. A patika ugyanis recept nélkül értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket.

„Nagy értékben, tartósan elkövetett jogszerűtlen gyógyszerkiadást tapasztaltunk” - így szól hivatalosan a kifogás, amelyet az intézet főigazgató-helyettese, Nagy Szilárd ismertetett. 

A jogszerűtlenül kiadott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

A Lánchíd gyógyszertár esetében angliai és ausztriai egészségügyi intézmények megrendeléseiről volt szó. Feltehetően az ottani hatóságok illetékesek abban, hogy lefoglalják a termékeket.

A patika a működési engedély visszavonásáról szóló határozata ellenére mégsem zárt be, a végrehajtás érdekében a rendőrséghez fordulhat a hatóság.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egyértelműbbé tenné a patikák ellenőrzését.

Arra lenne szükség, hogy minden gyógyszertárat évente legalább egyszer ellenőrizzenek, és egységes hatósági gyakorlat legyen kialakítva, hogy egyértelmű legyen mindenki számára, az elkövetett szabálysértés milyen büntetéssel jár – fejtette ki.

Jelenleg 2-3 gyógyszertárral szemben folyik vizsgálat, így a kamarai elnök elképzelhetőnek tartja azok bezárását is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Újabb patikákat zárhatnak be
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást