Emlékhelyet adtak át Óbudán

InfoRádió / MTI
2016. szeptember 11. 15:17
Emlékhelyet alakítottak ki Boldog Jerzy Popieluszkónak, a lengyel Szolidaritás papjának, akit 1984-ben, 37 éves korában gyilkolt meg a kommunista politikai rendőrség.

Bús Balázs (Fidesz-KDNP), Óbuda-Békásmegyer polgármestere az emlékhely vasárnapi átadásán arról beszélt: ismert tény, hogy a lengyel katolikus egyház és a Szolidaritás a vasfüggöny mögötti országok között példátlan közösségi erőt képviselt.

"Jerzy Popieluszko szavai szerint a Szolidaritás azért ejtette oly gyorsan ámulatba a világot, mert nem erőszakkal harcolt, hanem térden állva, rózsafüzérrel a kezében" - fogalmazott.

Óbuda polgármestere felidézte, hogy a 80-as években járt először Lengyelországban, ahol nagy hatással volt rá a lengyel katolikus egyház "szelíd, de határozott kiállása". "Ránk fiatalokra azért is lehetett nagy hatással a lengyel példa, mert 1956 után a kádári konszolidáció sikerrel roppantotta meg a magyar társadalom tartását és egyházunk sem válhatott olyan közösségi menedékhellyé, mint a lengyel egyház" - jegyezte meg. Bús Balázs kitért arra, hogy a lengyel egyház közösségi súlya mindvégig megmaradt, és hívei köre - az állampárt bosszúságára - a fiatalokra és a munkásság rétegeire is kiterjedt. Hozzátette: a Szolidaritás mint munkásszakszervezet sem tagadta meg soha az egyházat és ez hatalmas megerősítést jelentett az ott élő embereknek.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte: Jerzy Popieluszko erőt és hitet adott a börtönbe zárt, üldözött munkásoknak és családjaiknak, munkásságának pedig egyenes következménye volt az őt ért sok-sok fenyegetés, támadás, de a hívők szeretete is.

Az államtitkár felidézte: amikor Jerzy Popieluszko meggyilkolása után a hatóságok nem akarták elismerni, hogy mi történt, sok millió lengyel fogott össze, leálltak a gyárak, üzemek, míg végül a hatalomnak engednie kellett. Szavai szerint erre az összefogásra van szükség ma is, amikor "Európán belül a kereszténység lenézését, kigúnyolását, Európán kívül, a keleti országokban pedig az újabb keresztényüldözést tapasztaljuk".

Hozzátette: a lengyel és a magyar nép közötti szolidaritás erős, és ha ezt ki tudjuk terjeszteni a Közép-európai nemzetekre és Európára is, akkor az elhozhatja a kereszténység győzelmét.

Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete úgy fogalmazott: Jerzy Popieluszko "sok embernek már történelem, de nekünk még emlék" és fontos látni, hogy tragikus halála nem hiábavaló, hiszen ma is "ugyanaz fontos nekünk, ami akkor a lengyeleknek és a magyaroknak fontos volt". A nagykövet megköszönte Bús Balázsnak, hogy a lengyel-magyar barátságot nem csak szlogennek, hanem kötelességének is tekinti.

Az emlékhelyet Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Krzysztof Grzelak, a budapesti lengyel templom plébánosa áldotta meg. Az emlékmű, egy kövekből kirakott rózsafüzér, Fáskerti István szobrászművész alkotása.

Az ünnepségen részt vett mások mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Csúcs Lászlóné, a Lengyel Nemzetiségi Parlament szószólója és Wesolowski Korinna, a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Jerzy Popieluszko 1947. szeptember 14-én született Suchowolában. Varsó Zoliborz kerületében, a Kosztka Szent Szaniszló egyházközség plébánosaként 1980-ban rendszeresen misézett a kohóművek sztrájkoló munkásainak, a független Szolidaritás megalakulása után pedig a szakszervezet országos lelkipásztora lett. A hadiállapot 1981. decemberi bevezetése után karitatív munkát végzett, jogi és orvosi segítséget szerzett az internáltaknak és családtagjaiknak. Lengyelországért bemutatott szentmiséi óriási tömegeket vonzottak.

A titkosrendőrség emberei 1984 októberében először megrendezett balesettel, autóját megrongálva akartak végezni a pappal, sikertelenül. Néhány nappal később, október 19-én Torun városánál három rendőrruhás férfi közúti ellenőrzést színlelve megállította kocsiját. Ezután a papot összeverték, a csomagtartóba tették, majd mivel ott dörömbölt és kiabált, újra összeverték, ezúttal már az ájulásig. A betömött szájú, összekötözött pap nem sokkal később megfulladt. Holtteste, amelyet a Visztula egyik víztározójába dobtak, öt nappal később került elő. November 3-i temetésén 250 ezer ember vett részt. Jerzy Popieluszkót 2010. június 6-án Varsóban avatták boldoggá.