Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Emlékezés a szeptember 11-i áldozatokra - a nap hírei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európát veszélyeztető terrorizmusra figyelmeztetett a magyar kormányfő a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások évfordulóján. Az Egyesült Államokban megkezdődtek a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségek. A honvédelmi miniszter szerint Magyarországról és a magyar nép jövőjéről szól az október 2-i kvótanépszavazás. A nap legfontosabb hírei szeptember 11-én.

A 2001. szeptember 11-i ártatlan áldozatokra és a mentésben részt vevő hősökre való emlékezésen túl a világnak meg kell erősíteni elkötelezettségét a terrorizmus elleni közös küzdelemben - hangsúlyozta a magyar kormányfő. Orbán Viktor a 15 évvel ezelőtti New York-i terrortámadások alkalmából kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott: az évfordulónak szomorú aktualitást ad a terrorizmus minden korábbit felülmúló terjedése Európában és a kontinens közvetlen szomszédságában.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerint Szeptember 11. mindig is olyan nap marad, amely egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben. Colleen Bell az amerikai nagykövetség előtt kiemelte: a megemlékezéssel Amerika megerősíti elszántságát abban, hogy szembenéz az új és régi kihívásokkal és újra elköteleződik a közös értékek mellett. Pintér Sándor belügyminiszter hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy megismétlődjön a 15 évvel ezelőtti terrortámadás, és össze kell fogni, hogy a szélsőséges szervezetek ne veszélyeztessék a demokráciát.

Az Egyesült Államokban megkezdődtek a tizenöt évvel ezelőtti terrortámadásokra emlékező ünnepségek. Barack Obama elnök a Pentagonnál elmondott beszédében hangsúlyozta: az amerikai nemzet soha nem feledi az áldozatokat. A New York-i Manhattanben, a washingtoni védelmi minisztériumnál és a Pennsylvania államban lévő Shanksville mellett csapódott be 2001. szeptember 11-én négy, terroristák által elrabolt repülőgép.

Hétfőn kezdi meg őszi ülésszakát az Országgyűlés. Az első, négynapos ülés Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik, majd két új ellenzéki képviselő teheti le esküjét, emellett felfüggesztheti a parlament a korrupcióval gyanúsított fideszes Mengyi Roland mentelmi jogát.

A honvédelmi miniszter szerint Magyarországról és a magyar nép jövőjéről szól az október 2-i kvótanépszavazás. Simicskó István a Megyei Jogú Városok Szövetsége rendezvényén úgy fogalmazott: a referendum tétje hosszú távon az, hogy megmarad-e a magyar kultúra, értékrend és az ezer éves államiság.

Összesen 321 pályázat érkezett az Országos Rendőr-főkapitányság határvadász képzésére. Pozsgai Zsolt rendőr dandártábornok az M1-en elmondta: a legtöbb pályázó Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből érkezett. Megjegyezte: az első képzési csoport novemberben kezdheti meg a tanfolyamot, és legkorábban 2017 májusban állhat szolgálatba.

Az orvosképzés megújítását nevezte a következő évek egyik kiemelt feladatának az oktatásért felelős államtitkár. Palkovics László a Debreceni Egyetem tanévnyitóján hangsúlyozta: változtatni kell azon a tendencián, hogy a külföldi hallgatók az elméleti képzést követően külföldi egyetemen folytatják tanulmányaikat.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint Magyarországon 2013 és 2014 között több mint négy százalékponttal csökkent az áfa-adórés. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye megjegyzi: ez azt jelenti, hogy mérséklődött az adóelkerülés, és a javulásban az online pénztárgépek játszották a legnagyobb szerepet.

Horvátországban az exit poll mérések szerint ismét fej-fej mellett végzett a két legnagyobb párt, az eddig kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt az előre hozott parlamenti választásokon. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg ismét koalíciós tárgyalásokat kell kezdeni a kormányalakításra kijelölt tömörülésnek.

Az unióból kilépés után munkavállalási engedéllyel is korlátozhatja az Egyesült Királyság az Európából érkezők elhelyezkedését - közölte a brit belügyminiszter. Amber Rudd megerősítette, hogy a londoni kormány kizárta a bevándorlás szabályozási módszerei közül az ausztráliai mintájú pontozásos elbírálási rendszert, mert nem tartja azt működőképesnek.

Minden konzuli segítséget megkapnak a bajor hajóbaleset magyar áldozatainak családjai, amennyiben azt igénylik - hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke. Menczer Tamás azzal összefüggésben közölte ezt, hogy vasárnap hajnalban a Duna-Rajna-Majna csatornán hídnak ütközött egy szállodahajó, és a balesetben életét vesztette a legénység két magyar tagja.