eur:
393.87
usd:
364.86
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A magyarok kétharmada nem beszél idegen nyelvet

Bemutatóórákkal, próbanyelvvizsgával, játékokkal várják az érdeklődőket a nyelviskolák a pénteken kezdődő háromnapos Nyelvparádén. Magyarország nyelvtudás terén még mindig az utolsó helyen áll az Európai Unióban.

Míg 2005-ben több mint 165 ezer sikeres nyelvvizsgát regisztráltak Magyarországon, nyolc évvel később már csak feleannyit - mondta a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Légrádi Tamás szerint az utóbbi években sem javul a helyzet, noha egyre nyilvánvalóbb, hogy nyelvtudás nélkül nehéz boldogulni.

„A magyarok kétharmada nem beszél idegen nyelvet. Több kezdeményezés történt az elmúlt években, hogy javítsa ezt az adatot, de sok szempontból az egész nyelvoktatás intézményi rendszerét és körülményeit kellene még javítani. Elsősorban jó nyelvtanárokra van szükség” - fejtette ki.

A szervezet elnöke hozzátette: a világon majdnem minden harmadik ember angolul tanul. Az Education First legutóbbi felmérése szerint ez a skandináv országokban élőknek sikerül leghatékonyabban, ahol a társadalom mintegy 65 százaléka tökéletesen beszéli a nyelvet.

A felnőttek vizsgaeredményei alapján összeállított felmérésben Magyarország a 21. helyet foglalja el India és Lettország társaságában. A régióban különösen szembetűnő a magyarok lemaradása, ugyanis Szlovénia és Lengyelország az első tízbe került.

Idén 17. alkalommal rendezik meg a nyelvparádét, a hétvégén a Millenáris magyar és külföldi nyelviskolák, nyelvvizsgaközpontok mutatkoznak be, de könyvkiadók, nyelvi utaztatók és szoftverfejlesztők is jelen lesznek az ingyenesen látogatható rendezvényen. A programban kerekasztal-beszélgetések, bemutatóórák, állásinterjú-felkészítés, játékok és próbanyelvvizsga is szerepel – tette hozzá a szervező Légrádi Tamás.

A Nyelvparádé különlegessége idén a péntek délutáni Silent Reading Party – vagyis a Csendben Olvasós Buli – lesz, ahol mindenki zajmentesen, békességben, mindenfajta "kütyü" zavaró hatása nélkül olvasgathat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×