eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyre jobb a limfóma gyógyíthatósága

Az új terápiás eljárásoknak köszönhetően akár 80 százalékban is gyógyíthatóak az agresszív limfómás megbetegedések, azonban egyre több beteget is diagnosztizálnak az orvosok - mondta Nagy Zsolt hematológus, a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Belgyógyászati Klinikájának adjunktusa. Ma van a Limfóma Világnapja.

A kemoterápiát kiegészítő célzott immunterápia legalább harmadával képes megnövelni a gyógyultak arányát a limfóma agresszívebb típusaiban szenvedő betegeknél. Emellett a korszerű patológiai és képalkotó diagnosztika, a PET-CT alkalmazása is hozzájárul ahhoz, hogy ezen betegcsoport kezelése egyre eredményesebb – mondta Nagy Zsolt hematológus.

A nyirokrendszer daganatos megbetegedéseinek másik csoportjában, a mérsékelten agresszív, úgynevezett indolens limfómákban a kemoterápia mellőzhetővé válhat az immunterápia és az új gyógyszerek alkalmazása révén. Évente több ezer esetben diagnosztizálnak limfómát Magyarországon; sokarcú betegségről van szó, csaknem hatvan alfaja ismert – közölte a Semmelweis Egyetem Egyes Számú Belgyógyászati Klinikájának adjunktusa.

Elmondta, hogy a limfóma a nyirokrendszer daganatos megbetegedése. Mivel többnyire általános tünetekkel jár, sajnos sokszor csak előrehaladott stádiumban kerülnek hematológushoz a betegek. A limfómás betegek csaknem 30 százaléka a gyorsan osztódó sejtekből kialakuló agresszív típustól szenved, gyógyításukban komoly áttörés történt az utóbbi években.

A hagyományos kemoterápiás kezelést célzott immunterápiával egészítették ki, amely akár 30 százalékkal is megnövelheti a gyógyultak arányát.

A kezdeti panaszok – pl. kiütések, viszketés, jelentősebb fogyás, láz, éjszakai izzadás – alapján sokan először bőrgyógyászhoz, reumatológushoz, gasztroenterológushoz fordulnak. Pedig a gyors diagnózis azért is fontos, mert minél előbb kezdődik el a kezelés, annál eredményesebb lehet a gyógyítás.

Mivel sokszor közvetve kerülnek hozzájuk a betegek, fontos, hogy a más szakterületeken dolgozó orvosok is felismerjék a tüneteket, gerincpanaszok, csontfájdalom esetén történjen vérsejtsüllyedés és összfehérje meghatározás, illetve az is alapvető, hogy tudják, hova, mely centrumokba irányíthatják tovább a betegeket.

Bármely életkorban kialakulhat a limfóma, az életkor előrehaladtával, 60-70 éves kor felett azonban gyakoribb a megjelenése. Még nem tudni pontosan, hogy mi áll a betegség hátterében, több tényező is szerepet játszhat a limfóma különböző típusainak kialakulásában.

A bővülő kezelési lehetőségeknek köszönhetően egyre több beteget sikerül megmenteni, így egyre több ember orvosi ellátását kell megoldani, miközben az egész országban összesen körülbelül száz hematológus dolgozik. Több olyan megye is van, ahol nincs teljes munkaidőben foglalkoztatott hematológus szakorvos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×