eur:
393.76
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Átadták a kívülről teljesen felújított székesfehérvári Szent István Bazilikát

Átadták szombat este a 700 millió forintból kívülről teljesen felújított székesfehérvári Szent István Bazilikát.

Az ünnepi eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy a székesfehérvári királyi koronázótemplom a középkori Európa egyik, a királyi Magyarország legnagyobb temploma volt. Szerepét pusztulása és a török kiűzése után a már korábban, Géza fejedelem által épített, IV. Béla által átépített plébániatemplom vette át, amely most kívülről teljesen megújult.

Az államtitkár rámutatott, hogy az elmúlt évszázadok fehérvári püspökeinek köszönhetően a katolikus egyház egyik legfontosabb központjává lett Székesfehérvár.

Soltész Miklós megjegyezte, hogy a templomok sok helyen a világon mulatóhelyekké, kocsmákká, múzeumokká válnak, ördögi célokra használják azokat, mert lelkileg kiüresedtek az emberek. Eközben a székesfehérvári bazilikában az elmúlt évtizedekben is ministránsok, családok, diákok és tanárok leltek otthonra, kaptak lelki támaszt az élethez. Ezért volt hát fontos a bazilika megújulása, amely egyben a jövőbe vetett bizalmat is mutatja - mondta.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a magyar kormány 530, Székesfehérvár önkormányzata 100 millió forinttal támogatta a munkálatokat, ezen felül magánszemélyek, cégek, egyesületek és civil szervezetek adományai fedezték a költségeket.

Spányi Antal megyés püspök kiemelte: a megújult templom éke lett a városnak. Úgy vélte, az egykori koronázó város a történelem viharai után megérdemli, hogy ilyen utódtemplommal dicsekedjen, ha már az ország első temploma romokban hever.

Spányi Antal felidézte, hogy két éve, 2014 júliusában omlott le a bazilika homlokzatának egy része, akkor úgy tűnt, nem biztos, hogy megmenthető lesz a tető és az épület. A súlyos állapotba került templom felújítására gyűjtést hirdetett az egyházmegye és a nagy összefogás eredményeként gyorsan elkezdődhettek a munkálatok.

A püspök szerint Isten megakadályozta, hogy egy újabb templom heverjen romokban a város közepén, miután a koronázó templom elpusztult. A megújult székesegyház, amely ma az egyházmegye elsőszámú temploma, a híveknek szakrális hely, művészettörténetileg pedig nagy érték városnak, országnak egyaránt - tette hozzá.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester szimbolikusnak nevezte a templom megújulását, mert a jelenlegi, értékvesztett világban megmutatkozott, hogy a templomokat, a keresztény kultúrát nem kidobni vagy lecserélni kell, hanem megmenteni, felújítani. Mint mondta, ez biztosíthatja a következő ezer évben is a magyarság számára, hogy legyen maradása a Kárpát-medencében.

Az esemény zárásaként a templom homlokzatán különleges épületvetítés segítségével megelevenedett a Szent István Bazilika 800 éves története.

A székesegyház helyén egykor Géza fejedelem sírkápolnája állt, majd a IV. Béla által 1235-ben emeltetett gótikus templom, melyet a törökök dzsáminak használtak. Kiűzésük után 1688-tól városplébánia. Renovációja és barokk átépítése 1771-re fejeződött be. 1777-től székesegyházként, 1938-tól kisbazilikaként funkcionált.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×