Számos változást hoz az új tanév - a nap hírei

InfoRádió
2016. szeptember 1. 22:17
Több mint 1 millió általános és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2016/17-es tanév. Október végéig érvényesek a diákigazolványok.

Több mint 1 millió általános és középiskolás diák számára kezdődött meg a 2016/17-es tanév, amely számos változást hoz a tanulók és a tanárok számára egyaránt. A tanév első féléve január 20-ig tart. Palkovics László oktatási államtitkár elmondta: csökkennek a diákok terhei, a szakképzési rendszer átalakításával pedig új köznevelési intézménytípusok jönnek létre. A javasolt változások nem érintik az iskolák helyi tanterveit és a tantárgyi rendszert, így minden évfolyamon bevezethetők. Átalakul a köznevelési intézmények fenntartási rendszere is. Az egész országra kiterjedő illetékességű Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyébe tankerületi központok lépnek. Szólt arról is, hogy szeptembertől 3 és fél százalékkal nőnek a pedagógusbérek az életpálya alapján, ami 3-15 ezer forintos emelést jelent. Beszélt arról is, hogy a becsengetésre csaknem az összes tankönyv megérkezett az iskolákba és a diákok 67 százaléka térítésmentesen kapja meg a kiadványokat.

Október végéig érvényesek a diákigazolványok. Az új dokumentumokat elektronikus úton vagy a közreműködő oktatási intézményen keresztül lehet igényelni.

A Diákhitel Központ tájékoztatása szerint már igényelhető mindkét típusú diákhitel, és a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben megkaphatják a hitelt.

Csaknem 200 milliárd forint uniós és magyar kutatás-fejlesztési és innovációs forrásról született támogató döntés a tavaly és idén meghirdetett pályázatokkal összefüggésben - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Pálinkás József az InfoRádióban elmondta: a támogatás egy része infrastrukturális, hogy versenyképes helyzetbe hozza a vállalkozásokat, kutatóintézeteket, egyetemeket.

A felsőoktatásnak egyszerre kell alkalmazkodnia a munkaerőpiaci, gazdasági igényekhez és a kutatás-fejlesztés, innováció kihívásaihoz – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Műszaki Egyetem tanévnyitóján azt mondta: az egyetemek teremtik meg az alapját Magyarország hosszú távú stabil gazdasági növekedésének és társadalmi fejlődésének.

Tanácsadó testületet hoz létre az orvosképzés erősítésére a kormány - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón azt mondta: a testület fejlesztési programot készít az oktatás színvonalának emelésére és körülmények javítására.

Az orvosok elvándorlásának csökkenését várja az egészségügyi dolgozók béremelésétől a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán az InfoRádióban azt mondta: az átlagos béremelés 26 és fél százalék, minderre 19,2 milliárd forint pluszforrást biztosít a költségvetés. Szólt arról is, hogy az intézkedés az ágazat csaknem 100 ezer alkalmazottját érinti.

A teljes biztonság elérése miatt döntött az újabb kerítés megépítéséről a magyar szerb-határnál a kormány - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón megerősítette: új rendőröket vesz fel a belügyminisztérium és a hadsereget is megerősíti a kormány.

Kinevezte a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ főigazgatójának Takács Tibor vezérőrnagyot a kormányfő. A szervezet létrehozásáról júniusban döntött a parlament, amikor elfogadta a terrorellenes törvénycsomagot.

A szerdai nyíregyházi lövöldözés román gyanúsítottjának kiadását kezdeményezi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság. A román hatóságok Kolozsvárott fogták el az 54 éves, nagyváradi születésű orvost, aki előző nap Nyíregyházán lelőtt egy nőt, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette. A gyanúsított a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház tüdőgyógyász főorvosa. Sajtóinformációk szerint szerelemféltés állhat a gyilkosság hátterében.

Vasárnap délután 4 óráig kaphatóak jegyek a magyar labdarúgó-válogatott első világbajnoki selejtező-mérkőzésére, amelyet a csapat jövő kedden a Feröer-szigeteken játszik. A meccsjegy.mlsz.hu oldalon 6700 forintos egységáron érhetőek el a jegyekre beváltható utalványok

Esterházy Péter Mercedes Benz című műve nyerte el az évad legjobb magyar drámájának járó díjat. Az elismerést a Színházi Dramaturgok Céhe ítéli oda évente. A történelmi revüt a Szlovák Nemzeti Színház felkérésére írta Esterházy Péter. A díjat a júliusban elhunyt író özvegye veszi át szeptember 21-én.

Lejutott négy magyar barlangász a világ legmélyebb pontjára. Az Inverse Everest nevű expedíció elsődleges célja az Abbháziában található, 2.197 méter mély Krubera-Voronya- barlang lefilmezése, lefotózása volt. Az expedícióról szóló film és könyv a tervek szerint tavasszal jelenik meg.

Robbanás történt a floridai űrközpontban, a SpaceX kilövőállásánál. Az amerikai űrügynökség közölte: a kereskedelmi űrrepüléssel foglalkozó vállalat rutinnak számító próbát hajtott végre pilóta nélküli rakétáján a szombatra tervezett kilövés előtt. A SpaceX rakétája a tervek szerint a hétvégén egy izraeli műholdat állított volna pályára.